Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, general Marinko Krešić poručio je u utorak da nitko nema pravo svojatati ni jedan značajan datum u povijesti hrvatskog naroda, a pogotovo kolonu sjećanja u Vukovaru ili komemoraciju u Škabrnji te dodao da ne očekuje dvije kolone u Vukovaru.

To su pojedinci prerano “istrčali” s idejama koje nisu dobre i oni će to shvatiti, istaknuo je Krešić na obilježavanju 18. obljetnice osnutka Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) te dodao da ne žele nikoga omalovažiti niti posebno isticati, jer je za obranu i oslobađanje Vukovara zaslužan čitav hrvatski narod i hrvatski branitelji.

“Istrčavanje s plakatom nije dobro za hrvatski narod”, ocijenio je. Svi koji se žele pokloniti žrtvi i zahvaliti što imamo Hrvatsku trebaju biti u jednoj koloni, bez razlike. Nitko ne bi trebao uzimati političke poene na te dane pijeteta pa ni vukovarski gradonačelnik, istaknuo je Krešić podsjetivši na 15.840 poginulih branitelja, kao i brojne nestale u Domovinskom ratu.

Podsjetio je i na osnivanje HGZ-a 7. studenoga 2005. naglasivši da to nije apsolutistička organizacija u kojoj je ideal slijepa poslušnost prema bilo kome, ali ni anarhična skupina u kojoj može raditi tko što hoće. “Mi smo dragovoljna udruga visokih dužnosnika Hrvatske vojske i hrvatske vlasti, danas umirovljenih ravnopravnih građana, okupljenih oko zajedničkog cilja i dragovoljno obvezanih pridržavanju najviših razina ponašanja i poštivanja demokratski izabranih tijela”, naglasio je Krešić.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je na velik obol branitelja u obrani i oslobađanju hrvatske države u kojoj su generali imali istaknutu ulogu u stvaranju moderne i moćne Hrvatske vojske te postavili temelje za prosperitetnu državu.

Izvijestio je da u Hrvatsku uskoro stižu borbeni zrakoplovi Rafali, helikopteri Black Hawk i oklopnjaci Bradley. Ostvareni su brojni projekti kojima je stvorena respektabilna vojna sila u uvjetima kada obrana vrijednosti zapadnog svijeta postaje prvorazredna zadaća, istaknuo je.

Savjetnik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH Ivica Olujić naglasio je važnost jačanja vojne sposobnosti za obranuHrvatske i sastavnica Oružanih snaga – Kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U HGZ-u primljeni su novi članovi, a istaknutim pojedincima dodijeljena priznanja, među kojima i posthumno bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu Pavlu Miljavcu. U ime dobitnika priznanja zahvalio je general Ivan Beneta.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj poručio im je neka čuvaju istinu o Domovinskom ratu i njegove vrijednosti i promiču interese hrvatskih branitelja te da budu dobar i konstruktivan, ali beskompromisan partner.

Pozvao je na jedinstvo kako bi Hrvatska bila primjer u regiji i da mladi ostaju živjeti u Hrvatskoj ponosno, sretni i zadovoljni.