Podsjetimo, prošlogodišnji Culture Shock Festival otvoren je projekcijom filma ‘Gazda’, koji je najavljen kao film koji nije o Ivici Todoriću. Nekoliko dana kasnije počeli su dramatični događaji oko najveće hrvatske tvrtke i njenog vlasnika, koji, doduše nisu imali nikakve veze s križevačkom projekcijom, ali ne bismo bili sigurni da nisu imali veze s filmom, za čije je gledanje, ne a kamoli sudjelovanje u produkciji tih dana trebalo ipak ponešto hrabrosti.

U tih godinu dana mnogo se promijenilo, te je tako i nastao drugi film: ‘Gazda – početak’. Osobno, malo me to asociralo na holivudske franšize, poput ‘Batman – početak’ ili ‘Kum II’, koji objašnjava nastanak svog slavnog prethodnika.

Da je moja asocijacija pogodila, odmah mi je potvrdila najava trećeg nastavka ‘Gazde’, koji je upravo u završnoj produkciji. Ipak, napominjem da ‘Gazda – početak’ doista NIJE film o Ivici Todoriću. Ovaj film ulazi malo dublje u kaljužu hrvatske pretvorbe 90ih, te otkriva imena nekih ‘gazdi’ prve generacije.

Klub kulture na ovoj drugoj večeri ‘Culture Shock Festivala’ bio je pun, a projekciji su prisustvovali redatelj filma Dario Juričan i suautor knjige po kojoj je film nastao, Saša Paparella.
Jeste li možda čitali onaj smiješni roman Ante Tomića ‘Veličanstveni Poskokovi’? Nemojte …
gazda3 gazda4 gazda5 gazda6 gazda7
gazda9 gazda10 gazda11 gazda gazda1 gazda2

Zdenko Balog/prigorski.hr