Pizza je danas zasigurno najpopularnije jelo na svijetu i gastronomski fenomen, a dio je ponude Podravkinog restorana Štagelj u Koprivnici koji nikako ne smijete zaobići. U Štaglju uz svoju regularnu ponudu pizza rade i tzv. gourmet pizze od metar koje su veličinom tri velike pizze, a cijenom i više nego prihvatljive s obzirom da takav gurmanski doživljaj ne možete doživjeti bilo gdje.
Ovakav stil pizza prisutan je i u Italiji gdje primjerice na jugu Italije možete uživati u četvrtastim pizzama od pola metra koje se pripremaju na mnogobrojne načine s domaćim namirnicama.
Za naš ručak odabrali smo pizzu od metar, odnosno kombinaciju pizze Podravska i Štagelj, koja se originalno poigrava elementima Podravine, Slavonije i Italije. Na pizzi Štagelj nalazi se fini umak od rajčice, kombinacija sireva, dimljena vratina, zelena paprika i kukuruz te je na vrhu mladi naribani sir, dok su na Podravskoj pizzi glavni sastojci usitnjeni čvarci, jeger, luk i ljute feferone. Tijesto za pizzu je tanje, ali opet ne i pretanko, što je prednost, jer kod ovakvih gourmet pizza najbitnije je da do izražaja dođu kvalitetni sastojci.
Podravska pizza kod nas je izazvala najveće oduševljenje, fino tijesto, kvalitetni sastojci i kombinacija jegera, čvaraka i luka bili su dobitna kombinacija za nas. Idealna kulinarska fuzija, kako u jednu ruku kroz namirnice predstaviti Podravinu, a s druge strane zadržati talijanski štih pizze. Uz to ne treba zaboraviti ni ljute umake Slavonsko zlo, slavonskog proizvođača iz Belišća, koji se fino nadopunjuju uz Podravsku pizzu.
Stoga ako ste ljubitelji ovog talijanskog specijaliteta, naša preporuka mjeseca je Podravska pizza uz ljuti umak Jamaican s aftertasteom limuna i naranče.
Cijena pizze*
*Metar pizza – složite svoju pizzu od tri velike po izboru – gost si sam bira i slaže svoju pizzu u rasponu cijena od 135kn do 180 kn.
Ovdje možete pogledati i emisiju Gastro tražilice iz restorana Štagelj