U subotu, 11. svibnja u Križevcima će se održati prvi Gastro Fest. Riječ je o manifestaciji gdje će svi ljubitelji mesa moći uživati u najkvalitetnijoj junetini branda Hrvatska junetina Udruge Baby Beef koju će pripremati vrhunski kuhar David Skoko. U ponudi će biti i kvalitetno vino, domaće križevačko craft pivo i vrhunski kokteli.

Tim povodom u maloj vijećnici Grada Križevaca jutros je održana konferencija za medije, a na kojoj su manifestaciju predstavili  gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef Darko Celovec, kuhar i nastavnik u SŠ “Ivan Seljanec” Križevci Mišel Doskočil te  pročelnik za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Rajn je uvodno istaknuo kako se nastavlja s buđenjem grada. -Nastavljamo s promicanjem onoga dobroga i vrijednoga što imamo, a usuđujem se reći onoga što je prepoznato i nacionalno. Zadovoljstvo mi je što manifestacija apsolutno počiva na hrvatskim proizvodima. – kazao je Rajn dodavši kako je ovo područje poznato po uzgoju kvalitetne junetine.

Darko Celovec podsjetio da je brend Baby Beef s promocijom krenuo prije godinu dana, a koja za cilj ima da se odvoji hrvatsko svježe proizvedeno meso od uvoznog mesa, koje se nalazilo na istom mjestu kao i hrvatski proizvodi. -Naše meso je iznimne kvalitete. Duže od 50 godina izvozimo junetinu za Italiju, na područje Toskane, koje je jedno od najzahtjevnijih tržišta Europe. -kazao je Celovec te dodao kako je prodaja junetine porasla za 20 do 25 posto, a nakon 30 godina zaustavljen je rast uvoza junećeg mesa.

-Pohvaljujem inicijativu Grada koji je pokrenuo ovakvu jednu manifestaciju. Promocija hrvatske proizvodnje je itekako potrebna Hrvatskoj. Situacija je takva da se sve više uvozi, a naša hrvatska proizvodnja je zanemarena. Ova manifestacija predstavit će našu najkvalitetniju junetinu pripremljenu na različite načine i to rukama jednog od najboljih kuhara. -istaknuo je Celovec.

Svoje zadovoljstvo ovom manifestacijom izrazio je i kuhar Mišel Doskočil. -Svi gradovi u pogledu gastronomije vraćaju se na ono staro što se nekad jelo. Mi ćemo na Gastro festu predstaviti različite načine i tehnike prigotovljavanja junetine, a i sami gosti će moći direktno vidjeti što se i kako se priprema. Želja nam je istaknuti čisti okus junetine i onoga što ona daje i još više privući ljude na konzumaciju tog mesa. -pojasnio je Doskočil.

Pročelnik za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup najavio je kako će manifestacija biti podijeljena u dva dijela. Prvi dio se odnosi na edukativno stručni dio, a na kojem će predavanja održati dr. sc. Dejan Marenčić (Utjecaj hrane na kvalitetu mesa), Darko Celovec (Brend hrvatske junetine Udruge Baby Beef) i David Skoko (Dozrijevanje i održavanje mesa).

Drug dio se odnosi na gastronomski dio, koji će se održati u restoranu Vojarana, gdje će posjetitelji moći kušati jela. Ulaznica za odrasle osobe je 70 kn, 35 kn za djecu od 8 do 14 godina, dok je za djecu mlađu od 8 godina ulaz besplatan. Konzumacija hrane i pića je u neograničenim količinama.

Organizatori su Grad Križevci, SŠ “Ivan Seljanec” te Udruga Baby Beef, a sponzori su Agrovet, KTC, PIK Vrbovec i Podravka.

prigorski.hr