Future Hub Križevci – znanstveno-obrazovni centar u Križevcima kreće s radom

5. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Future Hub Križevci – znanstveno-obrazovni centar u Križevcima kreće s radom


Udruga P.O.I.N.T. s partnerima Križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi, Pučkim otvorenim učilištem Križevci te Gradom Križevcima s ponosom najavljuje početak rada znanstveno-obrazovnog centra Future Hub Križevci. Centar će organizirati kontinuirane programe izvaninstitucionalnog obrazovanja s područja prirode i svemira za djecu i mlade, a njih će pratiti programi računarstva i robotike. Komplementarno će biti ponuđene i radionice socijalnih i organizacijskih vještina, a šira javnost dobit će znanstveno-popularna predavanja, filmske projekcije, izložbe i redovita promatranja noćnoga neba, priopćili su iz Udruge P.O.I.N.T.

Nastao kao kulminacija dugogodišnjih iskustava udruga P.O.I.N.T. i Perzeidi, organizatora najrazličitijih obrazovnih, znanstvenih i kulturnih sadržaja, a uz nezanemarivu pomoć Pučkog otvorenog učilišta te snažnu potporu Grada Križevaca, ovaj se projekt istaknuo kvalitetom te je nagrađen sufinanciranjem od strane Europske unije sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ugovor o sufinanciranju u vrijednosti od gotovo 1.8 milijuna kuna uime  udruge P.O.I.N.T. kao nositelja projekta potpisao je njen predsjednik Nikola Ostojčić početkom ovog tjedna u Zagrebu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dr.sc. Andrej Dundović

 

U Hub će biti uključeni istaknuti stručnjaci, cijenjeni učitelji i nastavnici te međunarodno priznati znanstvenici, a suradnju su najavili i znanstvenici iz zemalja poput Portugala, Italije, Rusije, Brazila, Indije i Njemačke. Programsku jezgru provodit će fizičari dr. sc. Andrej Dundović, kao voditelj projekta, te dr. sc. Petar Pavlović. Obojica se s ovim projektom vraćaju u Hrvatsku nakon višegodišnjih međunarodnih znanstvenih angažmana na istaknutim sveučilištima i institutima za istraživanje svemira. Također, velika podrška dolazi i od samih uključenih udruga, P.O.I.N.T.-a i Perzeida, njihovih članova i volontera.

Programi koje će Hub provoditi obuhvaćaju discipline koje do sada nisu bile dovoljno zastupljene i pristupačne djeci i mladima s područja grada Križevaca i šire, kao što su prirodoslovlje i računarstvo. Posebni seminari također će biti usmjereni na jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva u kontekstu sve većih izazova s kojima se susreću u digitaliziranom svijetu. Uz kontinuirane programe, za one koji ih ne mogu polaziti, pripremljene su ljetne škole. Svi programi bit će pravovremeno najavljivani na stranicama projekta futurehub.krizevci.eu, a medijski će biti pokriveni na portalu krizevci.info.

Želja je ovim projektom postaviti temelje obrazovanju i istraživanjima u fundamentalnim znanostima u Križevcima te tako ojačati i proširiti stoljetnu tradiciju grada u obrazovanju, ali i promovirati prirodoslovlje i istraživanje svemira na nacionalnoj razini. Pored toga, cilj je oživljavanje javnog prostora društveno korisnim programima kroz civilno-javno partnerstvo, razvijanje inovativnih i inkluzivnih modela izvaninstitucionalnog obrazovanja za djecu i mlade te uključivanje organizacija civilnog društva i šireg građanstva u postojeće i nove društvene programe. Programi centra bit će organizirani u tzv. „prostoru sudjelovanja“, u zaleđu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Križevci, a neiskorištena javna građevina prenamijenit će se i osposobiti za potrebe održavanja radionica, predavanja i drugih programa.

Nakon izgradnje Razvojnog centra i tehnološkog parka te opremanja i širenja gospodarskih zona, nametnula se potreba za ulaganjem u ljudske potencijale i to u područjima koja potiču i osnažuju ekonomsku aktivnost, a ona su u svim aktualnim razvojnim strategijama identificirana upravo kao ona iz područja prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ovaj projekt stoga se može smatrati razvojnim i u društvenom i u ekonomskom smislu za križevački kraj.

esf_banner

Projekt Future Hub Križevci u stopostotnom iznosu je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“, iz  Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Trajat će dvije godine, ukupna vrijednost mu je 1.779.092,12.

 

 

Facebook Comments