Franjo Poljak poručio: Nećemo  dozvoliti onečišćenje i širenje neugodnih mirisa prema stanovništvu

9. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Franjo Poljak poručio: Nećemo  dozvoliti onečišćenje i širenje neugodnih mirisa prema stanovništvu


SVETI PETAR OREHOVEC – Općinski načelnik Franjo Poljak i predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Matus održali su večeras konferenciju za medije, a glavna tema bila su bioplinska postrojenja na općinskom području.

-Unazad je bilo dosta medijskog praćenja o problematici rada bioplinskih postrojenja i ovo je prvi put da ćemo ispred Općine na konferenciji za medije iznijeti aktivnosti oko rješavanja problema.

U javni prostor otišla je informacija da digestat koji se proizvodi na bioplinskim postrojenjima i koji se deponira na poljima, značajno onečišćuje tlo putem teških metala. Ako bi teški metali bili prisutni u tlu, trebat će duži vremenski period da se tlo očisti od zagađivača koji imaju veliki utjecaj na zdravlje ljudi, životinja i na onečišćenje prirode – rekao je uvodno Poljak i istaknuo kako je Općina krenula s uzorkovanjem tla.

PRO_1322

-Čekamo prve rezultate iz laboratorija i želimo sa 100-postotnom sigurnošću utvrditi ima li teških metala u digestatu. Ako ih ima reagirat ćemo prema zagađivačima, a onda će morati reagirati i Državni inspektorat. Ako zagađenja nema, onda ćemo također izvijestiti javnost – rekao je Poljak i osvrnuo se na drugi problem.

-Naselja bliža biocentralama imaju problem širenja neugodnih mirisa koji stvaraju nelagodu i uvjete koji nisu normalni za život stanovnika, a prvenstveno se radi o stanovnicima naselja Črnčevec, Gregurovec i Dubovec s križevačkog područja. Inzistirat ćemo da se biocentrale tehnološki opreme i da onemoguće širenje neugodnih mirisa koji bi smetao stanovnicima- kazao je Poljak i osvrnuo se na problem transporta digestata.

PRO_1355

-Namjeravamo ograničiti promet po nerazvrstanim cestama. Kroz prostorni plan pokušat ćemo ograničiti i buku u noćnim satima da od 23 sata do 05 sati ne bi moglo doći do stvaranja buke, a decibele ćemo odrediti. Na taj način u noćnim satima ne bi bilo transporta i uznemiravanja stanovništva.

Komunalni redar stalno djeluje usmenim i pisanim putem prema biocentralama. Zatražili smo u posljednjih godinu dana reakcije inspekcija koje su utvrdile pojedine nepravilnosti i koje su biocentrale morale ispraviti.

PRO_1368

Predali smo Županijskom uredu za zaštitu okoliša i prostornog uređenja inicijativu za izmjenom dozvola koje su izdane bioplinskim postrojenjima u Gregurovcu i Svetom Petru Orehovcu. Dopise smo uputili i Državnom inspektoratu, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu gospodarstva, HERI i svima koji su uključeni u izdavanje dozvola ili nadzor rada bioplinskih postrojenja – rekao je Poljak i dodao kako su postrojenja s 3 MW veliki problem zbog digestata kojeg treba transportirati.

-Tražimo da rad biocentrala bude zakonit i etičan prema stanovništvu i prirodi. Nećemo  dozvoliti onečišćenje i širenje neugodnih mirisa prema stanovništvu. Zato sve ove aktivnosti činimo i čekamo rezultate uzorkovanja tla i digestata – poručio je.

PRO_1329

Poljak je napomenuo kako nije protiv rada gospodarskih subjekata. -Energetika je sigurno prihvatljiva, ali ponavljam da sve mora biti u okviru zakonitosti i etičnosti. Pokrenuli smo razgovore Općine, mještana i Uprave biocentrala. Razgovori su se vodili u općinskoj vijećnici i mještani su se mogli uvjeriti u jasnu našu želju da zaštitimo narod. Problem moramo riješiti u najkraćem roku, jer mi provodimo aktivnosti već više od godinu dana – istaknuo je Poljak i podsjetio da su biocentrale trebale raditi samo na silažu i stajski gnoj i da se energija trebala koristiti za grijanje nekih javnih prostora na općinskom području.

-Europska legislativa je bila da se takva postrojenja mogu graditi čak bez ekološko-okolišne dozvole – rekao je Poljak i dodao kako su problemi eskalirali kad se pojavio komunalni otpad. -Općina će i dalje nastaviti djelovati legalnim metodama i shvaćamo zašto narod prosvjeduje, ali mi ne možemo djelovati na taj način – zaključio je Poljak.

PRO_1333

Dragutin Matus osvrnuo se na proteklu sjednicu Općinskog vijeća. – Jedna od točaka dnevnog reda bila je i rad biocentrala i svim negativnostima. Raspravljali smo i vijećnici su donijeli preporuke i zaključke. Javnost mora znati što se poduzima i zato smo sazvali tiskovnu konferenciju. Zatražili smo od općinskog načelnika da i dalje nastavi s aktivnostima te da vrši pritisak prema svim tijelima koja izdaju dozvole. Cilj je spriječiti širenje smrada te zagađenje okoliša, tla i voda – kazao je Matus i dodao kako neće dopustiti da se onečišćenjem stanovnicima nanese bilo kakva šteta.

-Odvojit ćemo i veća općinska sredstva kako bi utvrdili da nam tlo nije zagađeno. Svi gospodarski subjekti moraju poštivati sve propise u svojem radu i moraju koristiti najsuvremenije tehnološke procese – rekao je Matus i dodao kako načelnik mora informirati i dalje javnost o svim potezima kako ljudi ne bi bili uznemireni.

PRO_1365

Matus je napomenuo kako se neki vijećnici napustili sjednicu Vijeća. – Oni valjda smatraju da je ulica za rješavanje problema. Glasovima ostalih prisutnih vijećnika donijeli smo zaključke – rekao je Matus i dodao kako se nada da ubuduće neće biti manipulacija s vijećnicima.

PRO_1363

Na novinarsko pitanje Poljak je kazao kako često obilaze biocentrale i kako su uočeni radovi. -Jutros smo zatražili dolazak inspekcija i danas je stigla kako bi utvrdila eventualna ispuštanja u vodotok iz biocentrale Sveti Petar Orehovec. Nas iz biocentrala ne izvještavaju o radovima, ali smo vidjeli da je izgrađen veliki plato na koji je dovezena silaža.

U razgovorima s predstavnicima biocentrala saznali smo da i u Gregurovcu planiraju izgraditi postrojenje koje bi onemogućilo širenje neugodnih mirisa. Zatražili su dozvole, ali ih nisu dobili. Tamo se sada nalazi silaža i vidjeli smo da je ove godine otkupljena veća količina silaže nego prethodnih godina – rekao je Poljak i dodao kako ga zanima koliko silaže je otkupljeno od poljoprivrednika s područja Općine Sveti Petar Orehovec.