Francuska će zabraniti ulazak u zemlju za 28 izraelskih naseljenika, optužuivši ih za napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova.

“Mjera se donosi kao odgovor na porast nasilja naseljenika protiv palestinskog stanovništva posljednjih mjeseci. Francuska ponovno potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja”, navodi se u priopćenju ministarstva u kojem se ne imenuju pojedinci.

Prema podacima UN-a, od napada Hamasa na Izrael 7. listopada i rata u Gazi, svakodnevni napadi naseljenika su se više nego udvostručili.

I dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljednično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali.

SAD i Velika Britanija su već nametnule sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima, a šef europske diplomacije Josep Borrell je u prosincu rekao da će predložiti slične mjere.

Pariz je podržao tu inicijativu, a diplomati su rekli kako se nadaju da bi, jednom kad se mjere stupe na snagu, to moglo ubrzati europski proces.

U zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak objavili francuski, poljski i njemački ministri vanjskih poslova navodi se da je nasilje doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali neprihvatljivo i da će “biti sankcionirano”.

Napori EU-a dosad su zastali zbog prigovora Mađarske i Češke, rekli su diplomati.

Ali kažu da bi se kasnije mogao pronaći kompromis kako bi se mjere nastavile, vjerojatno nakon novih sankcija EU-a Hamasu.

“Kolonizacija je nezakonita prema međunarodnom pravu i mora prestati”, poručilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. “Njezin nastavak je nespojiv sa stvaranjem održive palestinske države, što je jedino rješenje kako bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti.”