Francuska ministrica europskih poslova odbacila je u utorak njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.

Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

No, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje.

Želi da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako ih pokreću e-goriva.

“Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome”, rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Bruxellesu.

Njemačka ministrica za EU pitanja Anna Luehrmann rekla je da je sporazum prihvaćen, ali je dodala da njemačka vlada i Europska komisija još uvijek razgovaraju o nekim posljednjim detaljima.

“Očekujem da će ti razgovori biti zaključeni prije samita ovog tjedna”, rekla je, govoreći o samitu čelnika EU koji će se održati u četvrtak i petak.