Donji dom francuskog parlamenta je u četvrtak odobrio zakonodavnu inicijativu s ciljem da se zabrani bilo kakva diskriminacija na temelju kose ili frizure.

Dok se diskriminacija na temelju kose ili frizure od ranije priznaje u Sjedinjenim Američkim Državama ili Velikoj Britaniji, to se pitanje i dalje zanemaruje u Francuskoj, rekao je Olivier Serva, zastupnik u parlamentu iz francuskog prekomorskog departmana Gvadalupe, koji je predstavio inicijativu.

Inicijativa želi izrijekom spomenuti “frizuru, boju, duljinu ili teksturu kose” u pravnim tekstovima protiv diskriminacije. Nakon što ju je odobrio Donji dom, to isto mora učiniti i Senat.

Serva je pojasnio da u Francuskoj ne postoji jasni pravni okvir koji bi se odnosio na ljude koje se diskriminira na temelju njihove kose.

Američka savezna država Kalifornija je 2019. izglasala zakon za borbu protiv diskriminacije na temelju boje kose. Nakon toga, 20 saveznih država i 30 gradova u SAD-u je usvojilo slične zakone. Odbor u Ujedinjenom Kraljevstvu je predložio da kovrčava frizura ili afro-look ne bi trebala biti zabranjena u britanskim školama.

Serva je rekao da nemogućnost nošenja prirodne frizure bez ograničenja, bilo da je riječ o kovrčama ili pletenicama ili afro-looku, šteti samopoštovanju i samopouzdanju te bi moglo dovesti do diskriminacije na radnom mjestu.

Zakonodavna inicijativa se ne odnosi samo na pojedine etničke skupine, već bi služila i za zaštitu žena plave kose. Prema istraživanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, plavuše ponekad boje svoje kose u tamnije boje kako bi djelovale inteligentnije u profesionalnom okruženju.