Fra. Tomislav Sabađija iz Kloštra Podravskog položio privremene zavjete kod franjevaca trećoredaca u Krku

31. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Vjera Fra. Tomislav Sabađija iz Kloštra Podravskog položio privremene zavjete kod franjevaca trećoredaca u Krku

Foto: Marijan Udina


Svečanim misnim slavljem s obredom privremenog zavjetovanja u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Krku u nedjelju 30. kolovoza, uz prisutnost redovničke braće, obitelji i rodbine te vjernika, u ruke provincijskog ministra fra Ive Martinovića položio je privremene redovničke zavjete novak fra Tomislav Sabađija iz Kloštra Podravskog.

Polaganjem zavjeta završava njegov jednogodišnji novicijat u Trećem samostanskom redu sv. Franje pod vodstvom učitelja fra Jose Živkovića. Godina novicijata je razdoblje intenzivnoga promišljanja o vlastitome odgovoru na Božji zov, u konkretnome prostoru i vremenu. Novicijat je specifičan, u odnosu na ostatak redovnoga odgojnoga procesa, time što nisu dopušteni vanjski studiji.

DSC_6591

Foto: Marijan Udina

Godina novicijata završava polaganjem privremenih redovničkih zavjeta (čistoća, poslušnost, siromaštvo) po kojima se redovnik na tri godine života posvećuje Bogu i Crkvi kao član Trećega samostanskoga reda sv. Franje.

Nakon obreda u samostanskome klaustru upriličeno je čestitanje koje je nastavljeno svečanim domjenkom u samostanu i samostanskom vrtu trećoredaca u Krku.

Fra Tomislav Sabađija, sin pok. Nade i Josipa, rođen je 21. lipnja 1983. g. u Virovitici. Djetinjstvo je proveo u Prugovcu, a osnovnu je školu završio u Kloštru Podravskom.  U župi Sv. Benedikta i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom primio je sakramente kršćanske inicijacije. Po završetku osnovne škole 1997. upisuje Opću gimnaziju za sportaše u Koprivnici istovremeno potpisujući stipendijski ugovor sa Nogometnim klubom Slaven Belupom.

Napustivši profesionalnu nogometnu karijeru počinje raditi i nastavlja igrati u trećeligaškim nogometnim klubovima Pitomači, Slatini i Croatiji iz Grabrovnice.  Osjetivši redovnički poziv završava  večernju komercijalnu školu u Slatini i polaže državnu maturu kao postulant trećoredaca i upisuje teologiju  na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.  Završivši drugu godinu filozofsko-teološkoga studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odlazi u Krk gdje se je pripremao godinu dana u novicijatu za prve redovničke zavjete.

ika.hr

Facebook Comments