hrvatski sveci i blazenici

FOTO/VIDEO Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan) – Dan sv. Marka Križevčanina

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te otvorenjem retrospektivne izložbe portreta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, u Križevcima su u četvrtak 24. svibnja 2018. započeli 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražena Hladuvke te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Euharistiju je u suslavlju sa župnikom križevačke župe sv. Ane Stjepanom Sovičekom, križevačkim grkokatoličkim župnikom Mihajlom Simunovićem te svećenicima Dejanom Totom i Dominikom Jaićem predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Uvodno je biskup govorio o tome kako je lijepo da se Dani svetaca održavaju već deseti put, da se po jubilejima vidi kako vrijeme protječe i da svetost pokazuje kako čovjek može ostvariti ono za što ga je Bog stvorio – na svoju sliku i priliku. U propovijedi se biskup Huzjak osvrnuo na duhovne misli posvećene sv. Marku Križevčaninu, a koje su se čule u pretprogramu.

„Svetost koju je živio sv. Marko, on nije živio za sebe, već je nama ostavio primjer. Naš se svetac pripremao cijeli život da bi ljubio božanskom ljubavlju, za to je molio, školovao se, pripremao se za svećenika. Božja je riječ zato iz njega govorila svijetu, a i danas to čini“ – istaknuo je biskup, naglasio da je svetost izazovna, da i djecu treba učiti da žive sveto i nastavio: „Na nama je da pomažemo ljudima, ne da ih osuđujemo. Sv. Marko nije mrzio one koji su ga progonili. Kao i svi sveci, molio je za svoje progonutelje. Mi danas ne trebamo prolijevati krv, kao što je činio sv. Marko, ali ako bi i trebalo, tu smo. Naš put svetosti danas je ipak drugačiji, ali je smisao isti. Najveća oporba našoj svetosti može biti na poslu, u školi, društvu, čak i u obitelji.“

Biskup je zaključio da je svetost ideal i punina života na koju Bog poziva. Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je mješoviti zbor župe sv. Ane. Na misnome je slavlju sudjelovao izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Branko Hrg.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem retrospektivne izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ više likovnih umjetnika koji su bili autori samostalnih izložaba na dosadašnjim manifestacijama Dana hrvatskih svetaca i blaženika: Branimira Dorotića, Maje Vidović, Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri, Hrvoja Marka Peruzovića, Ante Mamuše i Ivane Ćavar. U svečanosti su sudjelovali pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca Sandro Novosel, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Lana Okroša Rožić, vlasnica galerije „Laudato“ Ksenija Abramović koja je organizirala i postavila izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić i jedan od autora Anto Mamuša.

Glazbeni obol dao je Vokalni sastav „Allegro“ te prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor. Izložbu je otvorio biskup Huzjak, a kroz program je uime organizatora 10. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića saborski zastupnik Damir Felak.

Izložbu, koja će biti otvorena do 10. lipnja, a koju je organizirala galerija „Laudato“, prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena na blagdan Beata Angelica 18. veljače 2019. u župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu, te uoči blagdana zaštitnika župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi 10. svibnja 2019.

Jubilarni 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika ove se godine održavaju kao dio Godine dr. Stjepana Kranjčića koju je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak otvorio u Križevcima na 50. godišnjicu Kranjčićeve smrti 10. travnja 2018.

dani svetaca i blazenika02 dani svetaca i blazenika09 dani svetaca i blazenika08 dani svetaca i blazenika07 dani svetaca i blazenika06 dani svetaca i blazenika05 dani svetaca i blazenika04 dani svetaca i blazenika03

dani svetaca i blazenika10 dani svetaca i blazenika26 dani svetaca i blazenika25 dani svetaca i blazenika24 dani svetaca i blazenika23 dani svetaca i blazenika22 dani svetaca i blazenika21 dani svetaca i blazenika20 dani svetaca i blazenika19 dani svetaca i blazenika18 dani svetaca i blazenika17 dani svetaca i blazenika16 dani svetaca i blazenika15 dani svetaca i blazenika14 dani svetaca i blazenika13 dani svetaca i blazenika12 dani svetaca i blazenika11

dani svetaca i blazenika27 dani svetaca i blazenika33 dani svetaca i blazenika32 dani svetaca i blazenika31 dani svetaca i blazenika30 dani svetaca i blazenika29 dani svetaca i blazenika28

dani svetaca i blazenika34 dani svetaca i blazenika59 dani svetaca i blazenika58 dani svetaca i blazenika57 dani svetaca i blazenika56 dani svetaca i blazenika55 dani svetaca i blazenika54 dani svetaca i blazenika53 dani svetaca i blazenika52 dani svetaca i blazenika51 dani svetaca i blazenika50 dani svetaca i blazenika49 dani svetaca i blazenika48 dani svetaca i blazenika47 dani svetaca i blazenika46 dani svetaca i blazenika45 dani svetaca i blazenika44 dani svetaca i blazenika43 dani svetaca i blazenika42 dani svetaca i blazenika41 dani svetaca i blazenika40 dani svetaca i blazenika39 dani svetaca i blazenika38 dani svetaca i blazenika37 dani svetaca i blazenika36 dani svetaca i blazenika35

Provjerite i ovo

Damir Špehar/PIXSELL

Bjelovar: Dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama

Na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća HGK-a Županijske komore Bjelovar dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim …

autocesta

NIZ NEPRAVILNOSTI Trake ispred tunela tek iscrtane, a već se raspadaju

Trake ispred tunela tek iscrtane, a već se raspadaju: Tko je kriv i koliko će …