Župan koprivničko-križevački, Darko Koren upriličio je u utorak prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi koji su krv dali 75, 100 i više puta. Prijem je organiziran u suradnji Koprivničko-križevačke županije i županijskog Društva Crvenog križa.

Ove godine, u prvi 10 mjeseci prikupljeno je 5854 doze krvi, od čega u Koprivnici 4201 dozu, u Križevcima 840, a u Đurđevcu 813 doza. Također, 179 darivatelja je ove godine prvi puta pružili ruku solidarnosti.

trbus

Prva se okupljenima obratila Đurđica Trbus, predsjednica županijskog društva Crvenog križa rekavši kako je prostorija u kojoj se nalaze ispunjena dobrotom jer se poznato da jedna doza krvi spašava tri života.

– Iako nas je u protekli nekoliko godina pratila pandemija koronavirusa, možemo s ponosom reći kako su se sve planirane akcije uspjele održati. Kontinuiranim sudjelovanje u svim akcijama darivanja krvi, vi, naši dragi darivatelji krvi polako ste došli do zaista impresivnog broja darivanja – kazala je.

Inače, broj darivatelja koji su po prvi puta darivali krv je značajno veći od broja darivatelja koji zbog godina ili zdravstvenog stanja više ne mogu darivati krv.

socev

Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije naglasila je kako zahvaljujući višestrukim darivateljima te gradskim društvima crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba s kojima organiziranju akcije od 2012. godine Koprivničko-križevačka županija je na prvom mjestu prema broju davanja na 100 stanovnika.

medalje (1)

– Prošle godine na području županije su održane 103 akcije na kojima su sva tri društva prikupila 7601 dozu krvi. Od toga u Koprivnici 5486, u Đurđevcu 987 i u Križevcima 1128 doza. Ruku solidarnosti prošle je godine po prvi puta pružilo 219 darivatelja. Od toga, 138 muškaraca i 81 žena. Naš klub koji okuplja najzlatnije, sa 100 i više davanja, trenutno ima 154 darivateljica i darivatelja, odnosno žene za 75 i više i muškarce sa 100 i više davanja – kazala je.

U povodu toga, novih je osam članova primilo prigodne darove i posebno priznanje za svoje podvige. Županijsko Društvo Crvenog križa dodijelilo je zlatne narukvice sa simboličkom posvetom, a Koprivničko-križevačka županija visoko priznanje, srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina, zaštitnika županije.

darivatelji

– Upravo prošloga tjedna 17 naših darivatelja sa 100 ili više davanja iz prošle godine primili su priznanje Red Danice Hrvatske koje im je uručio predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović. Što se pak tiče našeg prosjeka u 2021. godini, bio je 7,48 doza na 100 stanovnika čime smo i dalje prvi u Hrvatskoj, ali i znatno bolji od nacionalnog prosjeka koji je 4,78 – istaknula je ravnateljica Sočev.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž zahvalila se darivateljima na plemenitosti i dugogodišnjem zalaganju te pružanju ruke pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

ostriz

– Impozantni podaci koje nam je ravnateljica Sočev rekla, nas čine sve ponosnima i možemo biti mirni da uvijek na vas možemo računati. Jako nam je drago zbog širenja Kluba 100 te i zbog više od 180 novih darivatelja krvi – napomenula je.

Na kraju se okupljenima obratio župan Darko Koren rekavši kako je dobrovoljno davanje krvi temelj humanosti u svakoj zajednici.

koren

– Podržavam sve veći broj doza koje se prikupljaju jer nikad se ne zna kome će što trebati. Po broju stanovnika smo već godinama prvi u darivanju i zaista vam hvala svima koji su zaslužni za taj podatak i prije svega onima koji daju krv. Svake godine nastojimo ovim prijemom dati mali znak pažnje, no sigurno ima puno veći broj koji bi trebali biti ovdje, međutim i ovako želimo pokazati da doista vrednujemo i cijenimo vaš trud – rekao je.

darivatelji zlatan (1)

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica županijskog Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Draženka Vadla, predsjednik koprivničkog Crvenog križa Vjekoslav Štimac, ravnateljica križevačkog Crvenog križa, Antonija Pukec, ravnateljica đurđevačkog Crvenog križa, Marina Perica te brojni drugi.

darivatelji zlatan (16)

U ime darivatelja, okupljenima se obratio Ivica Gašparić iz Koprivnice, zahvalivši se na prijemu, organizaciji te znakovima pažnje i priznanjima dodavši kako se nada da će i brojni mladi nastaviti njihovim stopama.

darivatelji zlatan (21) darivatelji zlatan (2) darivatelji zlatan (4) medalje (2) darivatelji zlatan darivatelji zlatan (6) darivatelji zlatan (7) darivatelji zlatan (8) darivatelji zlatan (9) darivatelji zlatan (10) darivatelji zlatan (11) darivatelji zlatan (12) darivatelji zlatan (13) darivatelji zlatan (14) darivatelji zlatan (17) darivatelji zlatan (18) darivatelji zlatan (19) darivatelji zlatan (20) ivica gasparic