U Gradskoj sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu otvorene su 30. sportske igre umirovljenika Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Igre je u nazočnosti 560 sudionika otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kojeg je na početku pozdravila Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije ujedno i županijska vijećnica.

-Na ovim jubilarnim sportskim igrama nas očekuje natjecanje u pet disciplina: u belotu, šahu, visećoj kuglani, bacanju kolutova i pikadu.

Ovo su jubilarni 30. sportski susreti i danas je posebno svečano, zato jer smo prošle godine dobili još jednu udrugu i sada imamo gotovo osam tisuća članova. Svi umirovljenici žive za ovaj današnji dan. Cijele godine oni vježbaju u svojim udrugama i to im dobro dođe za razvijanje motoričkih sposobnosti, ali i druženje te komunikativnost.

Ovo im je poseban događaj na koji dolaze sa sjevera, istoka, zapada i juga Varaždinske županije i druže se uz sportska nadmetanja.

Savez umirovljenika osnovani je prije 26 godina, ali važno je naznačiti kako su na početku bile aktivne četiri udruge umirovljenika koje su počele sa sportskim igrama, nakon toga ih je bilo sedam, pa 11 udruga, a danas smo došli do čak 32 udruge. Ove sportske igre su tradicionalne, održavamo ih svake godine, a tako je bilo i u vrijeme korone, kada smo se natjecali pod posebnim uvjetima. Naravno, u manjem broju i sa svim mjerama opreza, ali smo ih održali i nikada ih u ovih 30 godina nismo prekidali-rekla je Jadranka Bahlen dodavši kako što se tiče mirovina, znamo i sami na razini države da nisu bajne, ali sa svim ovim vidovima pomoći koje smo dobili, od korona krize, pa do danas, krpamo kraj s krajem.

– Kada je riječ o Varaždinskoj županiji, mogu reći da su naši umirovljenici zadovoljni jer nas financira Županija. Tako smo sada za 42 posto članova osigurali uskrsne pakete, a više od polovice članova dobit će božićne pakete. Sve će to biti za one potrebite s najnižim mirovinama, kojima treba da im uljepšamo te dane.

Kao Savez imamo brojne aktivnosti. Osim ovih sportskih susreta, organiziramo i Kajkavijadu, okupljanje parova s 50 ili 60 godina braka, Umirovljenički bal…Sve te aktivnosti možemo organizirati jer nas podupire Varaždinska županija, te zahvaljujući županu Stričaku koji ima sluha za nas umirovljenike i svake nam godine dodjeljuje sve više sredstava kako bi se mogli družiti na ovakav način uljepšavši si barem malo naše umirovljeničke dane – rekla je Bahlen.

Otvorivši Sportske igre župan Anđelko Stričak je istaknuo kako Varaždinska županija kontinuirano prati aktivnosti umirovljenika na ovom području te da će tako nastaviti i dalje.

-Između ostalog, planiramo s umirovljenicima, te u dogovoru i suradnji s vijećnicom Jadrankom Bahlen iz redova umirovljenika do kraja godine izraditi studiju ili strategiju Županija – prijatelj zlatne generacije. S obzirom da smo u posljednjih par godina pripremali strategiju da županija dobije status Županija – prijatelj djece, smatramo da bi sada nešto slično trebali odraditi i za umirovljenike. To bi bio jedan lijepi način izlaska u susret svima onima koji su gradili Varaždinsku županiju kroz cijeli svoj radni vijek.

Veseli nas svaka suradnja s njima, s njihovom predsjednicom gospođom Jadrankom Bahlen i vjerujem da ćemo do kraja godine donijeti tu strategiju na zadovoljstvo i radost svih umirovljenika- rekao je župan Stričak.

Otvorenju sportskih igara nazočili su i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje te dr.sc. Jurica Veronek, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

110424_sportski susreti umirovljenika_2 110424_sportski susreti umirovljenika_3 110424_sportski susreti umirovljenika_4 110424_sportski susreti umirovljenika_5 110424_sportski susreti umirovljenika_6 110424_sportski susreti umirovljenika_7 110424_sportski susreti umirovljenika_8 110424_sportski susreti umirovljenika_9 110424_sportski susreti umirovljenika_10