“Ovo nije samo zbirka recepata…ovo je priča pretočena na papir…” ovako je večeras počeo opis nove zbirke recepata pod nazivom “Dubravo, Dubravo i ta tvoja jela”, čija je promocija održana povodom Dana općine Dubrava, u organizaciji Udruge žena općine Dubrava.

Ovaj projekt djelo je Udruge žena koje su svojom željom da sačuvaju tradicijska jela naših mama i baka sve te izvorne recepte iz starinskih kuharica sakupile i objavile na jednom mjestu, u ovoj zbirci recepata. Ona je nastala kao zahvala svim divnim ženama koje su svojom kreativnošću i  vrijednim rukama učinile da ti starinski recepti, u kojima su korištene izvorne, lokalne i sezonske namirnice ponovo nađu svoj put do novih generacija i da budu otrgnute od zaborava.

Vrlo emotivnu promociju vodile su Marijana Konzumplik Kemenović, ravnateljica Osnovne škole Dubrava, Mirela Videc, predsjednica Udruge i Snježana Borak, potpredsjednica Udruge.

Okupljene je pozdravila predsjednica Udruge Mirela Videc. -Iznimno mi je drago da vas mogu danas ovdje pozdraviti ispred Udruge žena općine Dubrava, jako smo ponosne na ovaj projekt, na ovu našu priču, jer su u knjigu utkane emocije. Nama ovo sve jako puno znači jer je ova zbirka djelo rada naše Udruge, sve slike i svi recepti rad su vrijednih žena sa našeg područja kojima se posebno zahvaljujem na trudu oko prikupljanja i pripreme svih tih starinskih jela koje vidite u ovoj knjizi- rekla je Videc.

Marijana Kozumplik Kemenović obratila se mnogobrojnim okupljenim mještanima i gostima općine Dubrava. -Namjera izdavanja ove zbirke recepata bila je da se od zaborava sačuvaju tradicionalna starinska jela, te iskustvo i znanje starijih naraštaja prenese na mlađe generacije. Hrana predstavlja kulturu života i identitet nekog podneblja, hrana je dio svakodnevnice, dio običaja, blagdana, svečanosti. Ovo su recepti koje su spremali naše bake i djedovi, namirnice koje su se koristile su lako dostupne, jednostavne, prirodne i zdrave. Kuharice koje su spremale ova jela vodile su se s ljubavlju, dale su puno svoje kreativnosti i maštovitosti i oni su odraz njihovog znanja i entuzijazma. Sva ta jela vraćaju nas u lijepe trenutke prošlosti i bude sjećanja, a istovremeno se na njima gradi neka nova budućnost- poručila je Kozumplik Kemenović.

Zbirku recepata predstavila je i jedna od sudionica u pripremi jela i uređivanju same zbirke, Snježana Borak.  -Vremena se mijenjaju i mi se mijenjamo s njima, ali nastojimo ostaviti neki trag, nešto pozitivno. Nadamo se da je ovo most koji će povezivati generacije. Kada smo pripremale ova jela, sjećali smo se naših predaka a kada smo krenule u pripremu ove zbirke, mislile smo na našu djecu.  Sve divne žene koje su sudjelovale u nastanku ove zbirke recepata emotivno su povezane s receptima njihovih mama i baka a svima je zajednička želja da u hranjivim i ukusnim receptima koji se nalaze u ovoj zbirci i dalje uživaju nebrojene generacije koje dolaze- naglasila je Borak.

Promociji je nazočio i saborski zastupnik i općinski načelnik Tomislav Okroša. Kako je bilo na samoj promociji i neke od ukusnih kolača koje su pripremile vrijedne ruke domaćica iz Dubrave, pogledajte u našoj foto galeriji.

knjiga-recepata-01 knjiga-recepata-02 knjiga-recepata-03 knjiga-recepata-04 knjiga-recepata-05 knjiga-recepata-06 knjiga-recepata-07 knjiga-recepata-08 knjiga-recepata-09 knjiga-recepata-10 knjiga-recepata-11 knjiga-recepata-12 knjiga-recepata-13 knjiga-recepata-14 knjiga-recepata-16 knjiga-recepata-17 knjiga-recepata-18 knjiga-recepata-19 knjiga-recepata-20 knjiga-recepata-21 knjiga-recepata-22 knjiga-recepata-23 knjiga-recepata-24