Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda obišao je u srijedu ujutro gradilište projekta ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci’ u naselju Prikraj u društvu Mirka Habijanca, predsjednika Uprave Radnik, glavnog izvođača radova na projektu, te Helene Kralj Brlek, direktorice Vodnih usluga, Vedrana Bošnjakovića, ispred tvrtke Zagorje gradnja i Danijela Šaška, zamjenika gradonačelnika Križevaca.

– Ovdje se asfaltira i provode se završni radovi uslijed navedenog projekta. Do sada su riješena naselja Lemeš Križevački i glavni dio naselja Majurec uz glavnu cestu. Od ukupnih 95 kilometara odvodnje i vodoopskrbe do sada je izvedeno više od 50 kilometara odvodne mreže i više od 950 pripremnih priključaka na kanalizaciju te više od 400 priključaka na vodoopskrbu – rekla je Helena Kralj Brlek.

aglomeracija-prikraj-16

Dodala je kako je plan da se do kraja godine i naselja kao Cubinec i Kosovec poasfaltiraju. Vedran Bošnjaković pojasnio je kako trenutno rade sa šest ekipa u više križevačkih ulica.

aglomeracija-prikraj-20

– Do sada smo izveli 4000 dužnih metara vodovoda od ukupno projektiranih, u našem dijelu ugovora, 12 kilometara i osam kilometara kanalizacije od ukupno 22,5 kilometara koliko je projektirano u našem dijelu. Do sada smo realizirali 34 posto ukupne duljine cjevovoda i nastavljamo dalje u istom ritmu – objasnio je.

aglomeracija-prikraj-22

Mirko Habijanec kazao je kako se radovi izvode u skladu s rokovima.

– Pređena je otprilike polovica iznosa, a otprilike takav nam je i rok gradnje. Vidite i sami da su vremenski uslovi takvi da je malo blata i svega, dok se u ljeti praši pa molimo sve ljude za strpljenje jer to zahtjeva razne stvari poput nadzora prometa. Postoji problem cijena, no mi ćemo projekt raditi, a o cijema razgovarati i nadamo se da će i to povećanje što su nam se povećali materijali koje ugrađujemo neće utjecati na dinamiku radova – naveo je.

aglomeracija-prikraj-02

Aglomeracija Križevci vrijedna je oko 300 milijuna kuna i radi se na 20-ak lokacija. Uz to uključeno je 20-ak inženjera. Dodao je kako je u pripremnoj fazi i pročistač Križevci koji će uskoro krenuti.

aglomeracija-prikraj-25

Danijel Šaško napomenuo je kako se nada da će se do kraja godine završiti asfaltiranja u još nekim mjestima te zamolio mještane preostalih naselja da se još malo strpe ne bi li na kraju imali novu kanalizaciju i novi asfalt.

Na kraju, okupljenima se obratio Davor Vukmirić zahvalivši svima koji su uključeni u realizaciji projekta na svemu dobrom što čine jer izvođači rade i u zimskim uvjetima, onima koji nadziru sve radove te Vodnim uslugama koje su bile spremne nositi se s ovako zahtjevnim projektom.

aglomeracija-prikraj-26

– Na sastanku koji smo održali uoči ovog obilaska projekta otvorena su dva-tri pitanja i osobno ne vidim problema u rješavanju istih. Logično je da se ovakav projekt ne može provesti bez kopanja i preduvjeta koji mještanima nekad i ne odgovaraju, no buduće koristi od svega toga uvelike nadilaze muku koja je sada prisutna – objasnio je. Pritom je zamolio predstavnike Grada Križevaca da pozitivnije i bolje komuniciraju prema građanima u vezi svih radova i situacija koje nastaju zbog ovog projekta.

aglomeracija-prikraj-07

Po pitanju drugog problema, rasta cijena materijala, istaknuo je kako je u Hrvatskim vodama situacija jasna te je određen način kako se eskalacija cijena treba riješiti i pozvao uključene da što je prije moguće sjednu za stol i donesu konačnu odluku o povećanju cijena kako to ne bi utjecalo na dinamiku radova.

aglomeracija-prikraj-01 aglomeracija-prikraj-31 aglomeracija-prikraj-30 aglomeracija-prikraj-24 aglomeracija-prikraj-15 aglomeracija-prikraj-10 aglomeracija-prikraj-09 aglomeracija-prikraj-08 aglomeracija-prikraj-06 aglomeracija-prikraj-05 aglomeracija-prikraj-04 aglomeracija-prikraj-03