Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, kao rasadnik poljoprivrednoga obrazovanja i Alumni VGUK večeras su u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma održali predstavljanje projekta Alumni VGUK pod nazivom “Revitalizacija kulturne baštine Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima”.

Dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren kazala je kako joj je čast što može prisustvovati ovako lijepom događaju. – VGU veže povijest, studente, građane Križevaca i Koprivničko-križevačku županiju. Točno smo 161. godinu stari i imamo puno toga za pokazati. Alumni su bivši studenti Učilišta koji rade za dobro i promociju Učilišta. Ima li ljepše promocije od onoga što inače rade, od ovoga što rade sada. Imaju ideju koju provode u djelo i imaju što za pokazati. Najljepše hvala Alumniju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i hvala svima koji ste nas došli podržati – poručila je dekanica.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izrazio je zadovoljstvo što je danas u Križevcima. -Visoko gospodarsko učilište je ustanova bogate tradicije, najstarija školska ustanova u Županiji  s kojom se ponosimo. Jako je lijepo što ima Alumni bivših studenata koji vole i njeguju tradiciju i vode brigu o tome što se radilo na Visokom gospodarskom učilištu i da to prenesu na druge generacije. Vjerujem da će i budući studenti upisati VGU i nastaviti tradiciju Učilišta. Županija prati svaki projekat i vjerejam da ćete i dalje biti tako vrijedni. Mi smo tu da vas podržimo – poručio je dožupan.

Voditeljica projekta i predsjednica Alumni kluba Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Martina Zrno zahvalila je svima na dolasku. -Hvala dekanici Marceli koja nam je dala bezrezervnu podršku i povjerenje, profesorici Renati Husinec koja nam je u nasljeđe ostavila neprocjenjivu baštinu i Gradskom muzeju Križevci koji je prihvatio naš poziv i obogatio projekt svojim znanjem i pogledom u prošlost te članici našeg tima Marini Vidović Krušić koja s nama dijeli entuzijazam i ljubav prema baštini i koja nam je pomogla da cijeli ovaj događaj bude gramatički točan i u duhu VGU-a Križevci.

Naime, 3. prosinca 1872. godine 30-ak slušatelja tadašnjeg Kraljevskog gospodarskog učilišta predložili su osnivanje Društva radi zajedničkog rada. Ime Društvu dali su “Plug” koji je bio simbol poljodjelstva. Izradili su i Pravilnik kojeg su uputili Zemaljskoj vladi koji je i potvrđen.

Oformljena je knjižnica, hrvatsko slušateljsko društvo i tamburaški zbor, literalna, šahovska i sportska sekcija.

1878. godine osnovali su i Društvo za potporu siromašnim slušateljima. Organizirani su koncerti i zabave s humanitarnim ciljem. Veliki doprinos radu Društva dali su i učenici Srednje gospodarske škole koji su nastavili s radom i nakon ukinuća Visokog gospodarskog učilišta 1919. godine. Pedeseta godišnjica osnutka proslavljena je 1924. godine u Hrvatskom domu – kazala je Martina Zrno i dodala kako je 2017. godine osnovana Udruga Alumni VGUK.

– Članovi svojim znanjem i iskustvom pridonose rastu i razvoju Udruge. Od osnutka radimo na povezivanju sadašnjih i bivših studenata. Nastojimo  biti putokaz i podrška studentima, ali i Visokom gospodarskom učilištu. Radili smo na nekoliko projekata, izdali brošuru, organizirali proslavu 160. godina Visokog gospodarskog učilišta – poručila je.

Na svečanosti su tematski govorili Marina Vidović Krušić, o povijesnoj zbirci poljoprivrednog školstva, Renata Husinec o prošlosti VGU.a te Ozren Blagec, o ravnateljima Učilišta iz prošlosti. Događaj je uveličao svojim nastupom HPD Kalnik.

Provedba projekta je sufinancirana sredstvima Koprivničko-križevačke županije.

alumni-vgu-01 alumni-vgu-02 alumni-vgu-03 alumni-vgu-04 alumni-vgu-05 alumni-vgu-06 alumni-vgu-07 alumni-vgu-08 alumni-vgu-09 alumni-vgu-10 alumni-vgu-11 alumni-vgu-12 alumni-vgu-13 alumni-vgu-14 alumni-vgu-15 alumni-vgu-16 alumni-vgu-17 alumni-vgu-18 alumni-vgu-19 alumni-vgu-20 alumni-vgu-21 alumni-vgu-22 alumni-vgu-23 alumni-vgu-24 alumni-vgu-25 alumni-vgu-26 alumni-vgu-27 alumni-vgu-28 alumni-vgu-29 alumni-vgu-30 alumni-vgu-31

Bogata povijest i tradicija, kao i predani rad naših prethodnika, obvezuju nas da nastavimo čuvati, proučavati i prezentirati kulturnu baštinu koja je nastajala tijekom 160 godina djelovanja Učilišta.

Povijesna zbirka poljoprivrednog školstva, utemeljena prije 60 godina, svoju funkciju može ostvariti samo ako postoje njezini korisnici. Jedino čovjek stvarima može dati svrhu, a kulturnoj baštini udahnuti ideju. Ideju koja nam je potrebna u sadašnjim vremenima, a bit će važan temelj generacijama koje dolaze, poruka je s večerašnjeg događaja.