I ove godine uspješno je održana 6. tradicionalna međunarodna izložba vina „Zlatna vina Alpe Adria 2019.“ u Podravkinom rekreacijskom centru.

Predstavilo se 30 proizvođača vina s 23 sortnih vina iz cijele regije, odnosno iz Austrije, Mađarske i Hrvatske. Vina koja su ocijenjena kao najbolja namijenjena su isključivo potrošačima pa je želja organizatora da se podravsko-prigorska vina komercijaliziraju i svoje mjesto nađu na vinskim kartama prestižnih restorana i hotela.

Ove godine vina su bila iznimne kvalitete pa je 14 ocijenjeno s više od 85 bodova. Najbolja vina ove godine su bila Sivi Pinot Vinarije Matočec, Rajnski Rizling Vinarije Kostanjevec, Traminac mirisavi Vinarije Gašparić, Graševina Elizabeta Vinarije Korenko, Graševina Vinarije Grudić, dok je šampion izložbe bio Traminac izborna berba prosušenih bobica Vinarije Rajaković.

 

Na manifestaciji su prisustvovali mnogi poznati podravsko-prigorski političari i predstavnici Podravke. Župan Darko Koren bio je iznimno zadovoljan ovogodišnjim vinima, kao i razinom organizacije.

– Ova se manifestacija uklapa u jedan cjeloviti program promocije vinarstva i vinogradarstva ovog našeg prostora, ali i šire. Unazad nekoliko godina ovaj projekt prelazi granice. Županija je članica Saveza Alpe Adria te uspješno koristimo sve benefite tog članstva, posebice u financijskom smislu – rekao je.

Istaknuo je kako na ovoj manifestaciji sudjeluju izlagači iz Mađarske, Austrije i Slovenije s ciljem promocije naše županije i dodao kako je ovo idealna prilika da se ovdašnji vinari usporede sa susjedima te da na kraju svi zajedno profitiraju i unaprijede sektor vinarstva.

Dožupan Koprivničko-križevački Darko Sobota osvrnuo se na razvoj vinarstva u Podravini i Prigorju te naglasio veliki napredak, u marketinškom smislu, ali i u komercijalnom segmentu.

– Situacija u vinarstvu, a posebice u podrumarstvu uvelike je napredovala u zadnjih desetak godina na području naše županije. Naši vinari kojih je danas 35 registriranih su puno napravili u komercijalnom segmentu. Bilo je tu puno investicija što se i naposljetku vidi, ne samo na našem području, već na razini Hrvatske, ali i ovog dijela Europe – rekao je Sobota.

Miroslav Mirković/Prigorski.hr