Danas je održana konferencija za medije povodom završetka projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada „Orl“ u Općini Ferdinandovac. Projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada „Orl“ provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Predmetni ugovor potpisan je 23. lipnja 2020. godine između Općine Ferdinandovac, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.949.062,50 kuna. Od navedenog iznosa 12.706.703,12 kuna osigurano je iz Kohezijskog fonda Europske unije (85% ukupno prihvatljivih izdataka), 10% ukupno prihvatljivih izdataka osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 3,33% vlastitog učešća Općine Ferdinandovac u projektu sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije  dok preostali iznos financira Općina Ferdinandovac vlastitim sredstvima.

Projekt je realiziran u planiranim rokovima, kroz provedbu Ugovora o izvođenju radova.

Provedbom projekta ostvareni su ciljevi projekta – zatvoreno i sanirano odlagalište otpada odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini, kao i regeneracija zemljišta (sanacijom i zatvaranjem odlagališta ostala je sanirana površina od 0,6644 ha).

Na početku današnje konferencije općinski načelnik Vjekoslav Maletić pozdravio je načelnicu Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maju Feketić i suradnicu Anu Milutin, zamjenika župana Ratimira Ljubića, pročelnika Odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijana Štimca, članovi Općinskog vijeća na čelu s predsjednikom Brankom Patačkom.

maletic ljubic2

-Puno više me vesele završne konfererencije nego početne, jer znači da je jedan veliki projekt iza nas i da smo ga uspješno završili i odradili,  a nismo potrošili puno vlastitih sredstava – rekao je Maletić i dodao kako je 2017. godine u Fondu dogovoreno financiranje i izrada projektno-tehničke dokumentacije.

maletic

-U govor je na iznos od 420 tisuća kuna potpisan 2018. godine i nakon toga je uslijedio zahtjevan proces, a građevinsku dozvolu dobili smo 2020. godine. Prijavili smo projekt na natječaj sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada iz EU kohezijksog fonda. Nakon odobrenih sredstava provedeni su postupci javne i jednostavne nabave za izvođenje radova i usluge stručnog i projektanskog nadzora i usluge promidžbe i vidljivosti. Prije godinu dana potpisan je ugovor i radovi su krenuli u ljeto 2021. godine. Radovi su završeni u ožujku ove godine, ishođena je uporabna dozvola i odlagalište je uređeno u skladu sa zakonskom regulativom – poručio je načelnik i izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta jer se odlagalište nalazilo 500 metara od centra mjesta.

-Sad imamo krasno uređen prostor, a osigurani su uvjeti za njegovu prenamjenu. Već sad imamo ideje, a jedna je izgradnja fotonaponske elektrane. Ukupna vrijednost projekta je 8,1 milijuna kuna – zaključio je načelnik i zahvalio svima koji su sudjelovali u provođenju projekta.

Nakon održane prezentacije riječi podrške uputila je načelnica Maja Feketić. -Kroz prezentaciju je vidljivo i treba naglasiti da je površina onečišćenog zemljišta pretvorena u čisto. Zadovoljili ste europski cilj i hrvtaski cilj kroz plan gospodarenja otpadom. Uljepšali ste prostor i smanjili njegov negativan učinak. Fond je u projektu od prvog dana i čestitam svima, posebice načelniku koji je sa svojim timom gurao naprijed ovaj projekt -poručila je.

maja feketic

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić izrazio je zadovoljstvo što je projekt uspješno došao do kraja. -Problem otpada gorući je problem u našoj županiji i imamo dosta problema sa sanacijom odlagališta i s Regionalnim centrom za gospodarenje otpada, a ovdje je dobro što općina ima planove za korištenje tog prostora i ubuduće.

ljubic

Čestitam svima koji su radili na projektu i Fondu na uspješnoj suradnji. Sanirano odlagalište je i određena edukacija za mještane da se više ne odlaže otpad sa strane, jer Ferdinandovac ima veliki turistički potencijal zbog blizine rijeke Drave – istaknuo je dožupan.

Image00001 Image00009 Image00016 Image00038 Image00039 Image00040 Image00041 Image00042 Image00043 Image00048