Početak berbe grožđa Portugizac Plešivica 2023. održana je danas u vinogradu OPG-a Braje Josipa.

U ime Zagrebačke županije berbi je nazočio pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Josip Kraljičković koji je rekao kako je ova godina posebna zbog brojnih prirodnih nepogoda. -Uglavnom bit će manje grožđa nego prijašnjih godina, pada broj hektara pod vinogradima. To govori i o demografskoj strukturi i osjeća se u poljoprivredi. Potičemo vinogradare kroz marketing do izgradnje objekata, a riječ je oko 130 tisuća eura – rekao je Kraljičković.

 

Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice Jastrebarskog rekla je kako je ovo jedan u nizu od manifestacija u rujnu. -Portugizac moramo njegovati kao i ove običaje branja. Danas se koristi i za pjenušac – kazala je.

Josip Braje, predsjednik Udruge Portugizca rekao je kako je bila teška godina za vinare. -Na kraju uspjeli smo dobiti jako dobro grožđde i zanimljivu berbu koja će se pokazati u podrumu. Sladori su bili solidni, imali smo tri tjedna sunčanih razdoblja. Portugizac je bitna sorta za ovaj kraj, jer je prvo vino koje dolazi i paše mu ovo podneblje. Otac mi je ostavio sve u nasljedstvo i mislim da Hrvatska ima budućnost i proizvode koje možemo plasirati na tržište – poručio je.

opg braje (1) opg braje (3) opg braje (4) opg braje (5) opg braje (6) opg braje (7) opg braje (8) opg braje (9) opg braje (10) opg braje (11) opg braje (12) opg braje (13) opg braje (14) opg braje (15) opg braje (16) opg braje (17) opg braje (19) opg braje (20) opg braje (26) opg braje (28) opg braje (31) opg braje (32)