🖼️|🎦 Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima odobrena dva europska projekta vrijedna više od 2 milijuna kuna

7. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima odobrena dva europska projekta vrijedna više od 2 milijuna kuna


Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima su u sklopu natječaja Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020 odobrena 2 projekta.

Oba projekta spadaju u prioritet 4. – Obrazovanje, komponenta 4.1.1 – Suradnja u visokom obrazovanju.

Učilište je nositelj projekta EQUI EDU (Equine Studies Education and Competence centre for development of equestrian tourism in the cross border region) kojeg će provoditi s projektnim partnerom Sveučilištem u Kapošvaru.

Ukupni proračun projekta za oba projektna partnera iznosi 296 989,00 €, a proračun za Visoko gospodarsko učilište u Križevcima iznosi 168.520,00 €.

Projekt EQUI EDU temelji se na dugoj tradiciji konjogojstva i konjičkog sporta u Hrvatskoj i Mađarskoj koja potječe još iz vremena Austro-Ugarske. Broj ljudi u EU koji se na neki način bave konjima je u konstantnom porastu te u razvijenim europskim zemljama poput Austrije i Njemačke postoje odgovarajući programi obrazovanja i stručnog usavršavanja koji studentima i odraslim polaznicima omogućuju stjecanje kvalifikacija u području rada s konjima, profesionalnog bavljenja konjičkim sportom ili pružanja usluga u ruralnom turizmu (organizacija terenskih jahanja i sl.)

Projekt je usmjeren na pružanje takvih programa studentima i odraslim polaznicima koji trenutno nemaju mogućnost na odgovarajući način razvijati kompetencije u tom području.

Iz tog će se razloga u sklopu projekta izradom tehničke projektne dokumentacije za izgradnju jahališta, zatvorene hale, štale za konje i popratnih prostorija stvoriti preduvjeti za uspostavu regionalnog centra za konjogojstvo i konjički sport, a Učilište će u sklopu ovoga projekta kroz niz radionica s ključnim dionicima iz područja konjogojstva i konjičkog sporta, zajedno s projektnim partnerom – Sveučilištem u Kapošvaru, razviti nove kolegije u sklopu studijskih programa i dva programa cjeloživotnog učenja iz područja konjogojstva i konjičkog sporta.

Rezultat projekta bit će dostupnost odgovarajućih programa, kako u visokom obrazovanju, tako i u području programa cjeloživotnog učenja iz područja uzgoja i držanja konja koji će u nadolazećem razdoblju biti dostupni polaznicima zainteresiranim za konjički sport ili razvoj ruralnog turizma koji uključuje držanje konja i ponudu sadržaja koji uključuju jahanje i sl. Projekt će se tijekom 20 mjeseci provoditi u Križevcima i Kapošvaru.

Dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr.sc. Marijana Ivanek-Martinčić kazala je na današnjoj svečanosti u Križevcima kako je projekt namijenjen konjima, konjarstvu i obrazovanju.

-Iznimno smo zadovoljni što smo dobili ovaj projekt koji je nastavak na projekt koji je započet prije pet godina. Riječ je o osnivanju Konjičkog razvojnog edukativnog sportskog središta Križevci. Pismo namjere o osnivanju potpisali su Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Srednja gospodarska škola Križevci, HAPIH. Hrvatski konjički savez i Grad Križevci.

PRO_5278

Tradicija obrazovanja u Križevcima je starija od 160 godina – kazala je dekanica istaknuvši višedesetljetnu tradiciju konjarstva.

-Vjerujem da ćemo nakon 16 mjeseci, kad završi projekt biti zadovoljni s rezultatima projekta – zaključila je.

Zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško istaknuo je kako vjeruje kako će se i ovim projektom vratiti stara slava u križevačkom konjičkom sportu. -Grad će i dalje pratiti projekt i pomoći sukladno mogućnostima, a žao mi je što suradnja s mađarskim partnerima zbog koronavirusa mora biti online – poručio je Šaško.

PRO_5286

Projekt su predstavili dr.sc. Valentina Papić Bogadi, voditeljica projekta i dr.sc. Arpad Bokor, voditelj projekta za Sveučilište Szent Istvan iz Kaposvara.

PRO_5257PRO_5298

Pozdravne riječi uputio je i predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza Ognjen Preost. – Dajemo punu potporu projektu. Akademski konjički klub Križevci je u prošlosti iznjedrio brojne vrhunske jahače, reprezentativce i trenere. Nadam se da će projekt utjecati i na razvoj kluba, jer gospodin Gagro uglavnom samostalno održava klub u funkciji – kazao je Preost.

PRO_5300

Glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza Željko Gagro približio je okupljenima kronologiju i način kako je došlo do suradnje sa Sveučilištem u Kapošvaru.

– Trebalo je šest godina truda i stručnosti voditeljice ovog projekta bez koje sigurno ne bismo uspjeli. Vjerujem da smo na početku projekta od kojeg će imati koristi VGU, ali i čitava zajednica – zaključio je Gagro.

PRO_5309PRO_5322PRO_5314PRO_5312PRO_5320PRO_5294PRO_5268PRO_5267PRO_5264PRO_5263PRO_5261PRO_5247PRO_5250PRO_5252PRO_5256PRO_5245PRO_5244PRO_5243PRO_5241PRO_5240