Izložbom ‘Čuvar križevačke baštine’, ovog četvrtka u Gradskom muzeju Križevci započelo je obilježavanje 70-te godišnjice postojanja ove ustanove. Ujedno je time službeno započeo bogat program obilježavanja Dana gada Križevaca, koji se proteže kroz cijeli travanj i do početka svibnja.

Izložba donosi bogat izbor fotografija sa popratnim tekstovima o pojedinim tematskim cjelinama, koje se uglavnom odnose na kronologiju djelovanja Muzeja od 1952. pa sve do danas. pored fotografija i panoa sa cjelovitom prezentacijom tema, ovdje su izloženi originalni dokumenti, protokoli, dnevnici rada raznih gradskih tijela i udruga proteklih stoljeća, te mnoštvo publikacija kojima je Muzej bio izdavač ili su sadržajno vezani uz Muzej. Odličan posao prikupljanja i postavljanja ove izložbe odradio je sa suradnicima viši kustos u Muzeju Ozren Blagec. Dodanu vrijednost ovom materijalu daje i opsežan katalog koji izložbu čini trajnom.

Okupljenom mnoštvu liubitelja i prijatelja Muzeja i križevačke baštine, obratila se ravnateljica Tea Hatadi zahvalivši svima koji podupiru programe i djelatnost Muzeja, a posebno Gradu Križevcima, Koprivničko – križevačkoj županiji i Ministarstvu kulture i medija, te naravno vjernoj publici koja prati programe Muzeja, Tea Hatadi posebno je istaknula:

– Moja je želja i cilj da kroz naše programe i radionice educiramo mladu publiku, pa mi je iznimno zadovoljstvo da smo u obilježavanje Dana Grada, 770 godišnjice Križevaca i 70 godišnjice našeg Muzeja uključili i sve naše škole, i zahvaljujem svim ravnateljima i ravnateljicama da će tijekom travnja u našem atriju predstavljati učenici škola programima i radionicama vezanim uz našu kulturnu baštinu.

Ozren Blagec započeo je svoje obraćanje okupljenima pozdravom ‘Drugovi i drugarice’, referirajući se na govor Antuna Pavelića, tajnika Općine Križevci iz 1952., u prigodi otvaranja Muzeja. Podsjetio je na najvažnije, 6. ožujka navršilo se 70 godina od otvaranja Kulturno historijske izložbe, začetka Gradskog muzeja Križevci.

Blagec je također podsjetio da je podosta ranije pokrenuta inicijativa da se u gradu osnuje Muzej. Dvadesetak godina ranije, potaknuti osnivanjem Varaždinskog muzeja, te ponovo ubrzo nakon Oslobođenja, no tek iz trećeg pokušaja, u jeku osnivanja gradskih i zavičajnih muzeja, osnovan je i ovaj križevački.

Također podsjetio je na najzaslužnije osobe iz ovog razdoblja, Dragutina Zajeca, prvog upravitelja Muzeja, te Vlade Srimšeka, s kojim započinje stručno djelovanje muzeja, ali i organizacija likovnog života u gradu. Kao što je započeo svoje obraćanje navodeći riječi tajnika Pavelića iz 1952., tako je svoje obraćanje Blagec i završio navodom iz istog govora “Otvarajući ovu izložbu, predajem je, dragi sugrađani sada vama”.

Zoran Homen, kao najdugovječniji upravitelj i ravnatelj Muzeja, osvrnuo se na mnoštvo anegdota i zgoda iz razdoblja dok je, došavši kao mladi arheolog, u Muzeju djelovao sve do umirovljenja. Tako je prepričao kako je to izgledalo kada je otvorenju izložbe u Muzeju prisustvovao sekretar CK Aleksandar Grličkov. Podsjetio je na vremena kad je Muzej dobio prvi kompjutor, a samo kolu godinu kasnije i digitalni fotoaparat, kojega su kolege iz susjednih muzeja došli gledati kao čudo tehnike.

– Danas je veliki dan za Križevce i za sve nas Križevčane – istaknuo je uvodno župan Darko Koren. -Jednako za one koji su mnogo mlađi od Muzeja, kao i za one koji broje otprilike iste godine kao Muzej. No vidim da ovdje ima i onih koji su ipak stariji od ovog Muzeja, siguran sam da i oni danas dijele istu radost. Križevci su stari kraljevski grad, grad kulture i povijesti, a sigurno je da je Muzej jedna od stožernih točaka koja ovaj grad čini upravo takvim”, poručio je župan.

Na kraju pred obraćanje dogradonačelnika Danijela Šaška, doznali smo lijepu vijest, koju je otkrila ravnateljica Tea Hatadi,

– Gospodin Danijel Šaško, s kojim imamo lijepu suradnju i već godinu i pol radimo na tome da nastane novi Muzej”, poručila je ravnateljica.

Ovu je ekskluzivu odmah potvrdio i dogradonačelnik Šaško.

– Da, zajedno radimo na tome da pripremimo dokumentaciju za novi muzej u tzv. Županijskoj palači, sadašnjoj Gradskoj upravi. Nadam se da će to biti realizirano u idućih nekoliko godina – istaknuo je.

S ovom najavom, Danijel Šaško otvorio je izložbu. Izložba će ostati otvorena do Dana Grada 24. travnja, te se može pogledati u radnom vremenu, a ulaz je slobodan.

muzej-70-godina-01 muzej-70-godina-02 muzej-70-godina-03 muzej-70-godina-04 muzej-70-godina-05 muzej-70-godina-06 muzej-70-godina-07 muzej-70-godina-09 muzej-70-godina-10 muzej-70-godina-11 muzej-70-godina-12 muzej-70-godina-13 muzej-70-godina-14 muzej-70-godina-15 muzej-70-godina-16 muzej-70-godina-17 muzej-70-godina-18 muzej-70-godina-19 muzej-70-godina-20 muzej-70-godina-21 muzej-70-godina-22 muzej-70-godina-23 muzej-70-godina-24 muzej-70-godina-25 muzej-70-godina-26 muzej-70-godina-27 muzej-70-godina-28 muzej-70-godina-29 muzej-70-godina-30 muzej-70-godina-31 muzej-70-godina-32 muzej-70-godina-33 muzej-70-godina-34 muzej-70-godina-35 muzej-70-godina-36 muzej-70-godina-37