[FOTO/VIDEO] Uzgajivači simentalskog goveda iz cijele Hrvatske okupili se u Hagnju

11. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO/VIDEO] Uzgajivači simentalskog goveda iz cijele Hrvatske okupili se u Hagnju


U restoranu Špica u Hagnju danas je održana redovna godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda pod predsjedanjem Damira Horvatića.

Sjednici je nazočilo 45 od 55 članova Središnjeg saveza te, među ostalim, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Davor Pašalić, voditelj Centra za stočarstvo u HAPIH-u, Ivica Vranić, laboratorij Križevci – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, ispred HPK Igor Rešetar i predstavnici sponzora.

Josip Kraljičković rekao je kako je Zagrebačka županija objavila javne pozive za potpore udrugama i proizvođačima u poljoprivredi. -Pozivamo mlade uzgajivače da se uključe u suradnju s Upravom u izradi nove strategije, a mlade uzgajivače posebno pozdravljam. Rado ćemo pomoći svima pod porukom “Probudimo Hrvatsku” – poručio je Kraljičković.

Davor Pašalić je uvodno kazao kako su ukinute sve naknade za kontrolu mlijeka i provedbu uzgojnih programa. -HAPIH je preuzeo većinu poslova od bivšeg HPA. Provodi se i znakova kvalitete mlijeko, meso, jaja i ostalih proizvoda s hrvatskih farmi. Savez je uključen u Savjet za mlijeko i meso i u tom dijelu treba napraviti pomak da potrošači znaju što je to hrvatsko mlijeko i meso – rekao je Pašalić i dodao kako je suradnja dobra.

-Središnji savezi mogu očekivati 250-300 tisuća kuna u narednim godinama – zaključio je Pašalić.

Ivica Vranić je kazao kako mu je drago biti s uzgajivačima s kojima je godinama surađivao. – Vjerujem da ću u izvješćima vidjeti pomake i rezultate koji su ostvareni. Očekujem da će suradnja Saveza i institucija biti još kvalitetnija i intenzivnija i da će se kvalitetno nastaviti provođenje genomske selekcije – rekao je Vranić i dodao kako će kroz mjesec dana HAPIH ponuditi nove usluge iz područja kontrole kvalitete stočne hrane s novom opremom u suradnji s vodećim inozemnim laboratorijem.

Damir Horvatić predstavio je odrađene poslove u protekloj i plana rada za 2020. godinu. -Genotipizirano je 129 grla, a od tog broja je 96 muških i 33 ženska. Tri muška grla su svojim uzgojnim vrijednostima zadovoljila kriterije za ulazak u Centre za reprodukciju. Bik Volvero je 2019. godine preuzet u varaždinski Centar – istaknuo je Horvatić i pobrojao brojne projekte i natječaje na koji se Savez javio naglasivši izdavanje časopisa Saveza “Uzgoj goveda” i organizaciju Savjetovanja uzgajivača goveda.

Savez je zaposlio i djelatnicu, a sva izvješća usvojena su jednoglasno.

Dodajmo tomu da nam je voditelj uzgoja za simentalsku pasminu Josip Crnčić rekao da u Hrvatskoj trenutačno ima nešto više od 153 tisuće krava, što je pad od 2 tisuća krava u odnosu na godinu prije.

-Simentalskih krava ima oko 93 tisuće. Postotak krava u kontroli mliječnosti povećao se na 60 posto. Vodeće županije po broju simentalskih krava su Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija- rekao je Crnčić i napomenuo kako je porasla i proizvodnja mlijeka u laktaciji, te kako u tom području ima još puno posla.

Spomenimo i da je Rodoljub Džakula izabran za novog člana Upravnog odbora Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda.

Facebook Comments