­čľ╝´ŞĆ|­čÄŽ Upaljen lampion ispred kina u Kri┼żevcima

5. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Kri┼żevci ­čľ╝´ŞĆ|­čÄŽ Upaljen lampion ispred kina u Kri┼żevcima


Nedjeljna projekcija suvremenog makedonskog filma ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ najavljena je kao posljednja projekcija u kri┼żeva─Źkom, nekad popularnom kulturnom okupljali┼ítu, kinu ‘Kalnik’.

O filmu, nagra─Ĺivanoj crnoj komediji ve─ç je mnogo re─Źeno, a istovremeno film se vrti i na kanalima kablovskih televizija.

Ipak, ovdje spomenimo da je koproducentica filma, Kri┼żev─Źanka sa zagreba─Źkom adresom Zdenka Gold, nazo─Źila ovoj projekciji, te uvodno upoznala publiku sa doga─Ĺajem.

kinokalnik-01

Priliku da film vide i u ugo─Ĺaju kina, te da posljednji put sjednu u stolce Kina ‘Kalnik’, udahnu karakteristi─Źan ustajali zadah kina, te se oproste od ovog mjesta iskoristili su mnogi, jednako oni koji se jo┼í sje─çaju zlatnog doba kina 60-ih i 70-ih godina pro┼ílog stolje─ça, kao i mladi kojima je ovo bila gotovo jedinstvena prilika da vide kino, koje ve─ç dobrih 15 – 20 godina nema redovni repertoar.

Jer kino uskoro treba biti uklonjeno, sru┼íeno, da bi svoju atraktivnu parcelu prepustilo nekom komercijalnijem sadr┼żaju. Spomenimo da je ova projekcija odr┼żana u programu ovogodi┼ínjeg CultureShock festivala, kojeg potpisuje Udruga P.O.I.N.T. Kri┼żevci.

Kino je sagra─Ĺeno na brzinu, nakon po┼żara starog kina koje je zabavljalo mnoge nara┼ítaje, te je bilo potrebno ┼íto br┼że omogu─çiti nastavak kinoprikaziva─Źke djelatnosti.

Bilo je to nekih 50-ih godina pro┼ílog stolje─ça, te se izgradilo na brzinu, bez projekta, bez papira i ne ba┼í gra─Ĺevinski korektno. ─îesti su bili kvarovi na elektri─Źnoj mre┼żi, krov je pomalo proki┼ínjavao, a oborinske vode zaki┼ínjavale su fasadu preko napuklih oluka. Vru─ç krumpir vlasni─Źkih odnosa oko kina rije┼íen je prepisivanjem zgrade ustanovi Narodnog sveu─Źili┼íta, kojoj kino dugo vremena donosi najve─çi tr┼żi┼íni prihod.

Kino je radilo punom parom, filmovi su dolazili u velikim rolama, preuzimale se na ┼żeljezni─Źkoj, kako bi se ┼żurno nosile i montirale u projekcionoj sobi. Jo┼í danas natpis nad blagajnom svjedo─Źi da su predstave bile redovito rasprodane, pa je svjetlo upozoravalo koja je predstava rasprodana, kako ne bi bilo nepotrebne gu┼żve.

kinokalnik-02

Kriza kina po─Źinje sa sve atraktivnijim programima televizije (u boji!), pa je neko vrijeme ─Źak i zakon branio istovremenu televizijsku distribuciju filmova, kina su imala prednost uz po─Źek na tv programu, no potom dolaze i videoteke.

Nakon VHS dolazi DVD, sve kvalitetnija reprodukcija, te, ┼íto je jo┼í va┼żnije, svje┼żi naslovi, gotovo istovremeni sa svjetskom distribucijom. Kona─Źno, televizijski kanali pojeli su videoteke, te su i one nestale kao ┼íto su se pojavile, ali gradska kina zbog toga se nisu oporavila.

kinokalnik-03

Razvio se novi tip kina, grandiozan, atraktivan, redovito u kombinaciji sa shopping centrima, ali samo u ve─çim centrima, mala gradska kina nisu se oporavila, te nestaju jedno za drugim, unato─Ź razli─Źitim inicijativama Ministarstva, te samih gradova i┬á op─çina. Za kri┼żeva─Źko kino dugo se borilo vodstvo Narodnog / Pu─Źkog u─Źili┼íta, a posebno se u svojim naporima istakla Zdenka Gold, koja je i ovom prilikom podsjetila na svoje inicijative, a koje su ostale bez odjeka od lokalnih vlasti.

kinokalnik-04

U kri┼żeva─Źkom kinu redovna je djelatnost zamrla po─Źetkom stolje─ça, te je jo┼í u nekoliko navrata kino ┼żivnulo kroz neke alternativne programe. Jedna od posljednjih prilika bila je 2018. u programu Festivala suvremenih umjetni─Źkih formi SUFFEST, a nedjeljna projekcija ─Źini se da je povijesna i tu┼żna posljednja. Pred ulazom u Kino tokom projekcije bio je zapaljen nadgrobni ‘lampa┼í’, daju─çi cijeloj projekciji ugo─Ĺaj zajedni─Źkog performansa.

kinokalnik-05

Fotografije uz ovaj tekst nastale su prigodom nedjeljne projekcije, kao i tokom zadnjih dvadesetak godinama u razli─Źitim prigodama.

kinokalnik-06

kinokalnik-21 kinokalnik-20 kinokalnik-19 kinokalnik-18 kinokalnik-17 kinokalnik-16 kinokalnik-15 kinokalnik-14 kinokalnik-12 kinokalnik-11 kinokalnik-10

Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments