Grad Križevci i Savez za željeznicu organizirali su u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci panel na temu “Intermodalni logistički centar – zelena logistika za gospodarski razvoj Križevaca”.

Predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina kazao je kako se projekt izgradnje intermodalnog logističkog terminala uklapa u viziju ove udruge, koja je Vladina neprofitna organizacija.

– U pandemiji se pokazalo koliko je važno imati dobre lance opskrbe, jer oni koji nisu to imali su bili više oštećeni. Osobito je to vidljivo na kontinentalnom djelu, gdje bi takav terminal donio i gospodarske druge gospodarske sadržaje. Europski zeleni plan kaže da bi do 2050. godine 75 posto tereta bi se trebalo voziti željeznicom – pojasnio je Klečina.

panel-zeljeznice-05

Gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako se Savez za željeznicu pokazao kao vrijedan partner ideje koja je potekla iz Gradske uprave.

– Križevci su spoj dva velika infrastrukturna projekta HŽ infrastrukture. Brza cesta D-10 završava u Križevcima i kada spojimo ta dva koncepta imamo prostor za razvoj intermodalnog centra. Drago nam je da je projekt prepoznat od ministarstava, ali i Županije te je uvršten u sporazum sjeverozapadnih županija – kazao je Rajn istaknuvši kako je riječ o generacijskom projektu.

panel-zeljeznice-09

Darko Koren, koprivničko-križevački župan, kazao je kako projekt izgleda futuristički, jer ga i nema u Hrvatskoj.

– Naredna desetljeća će sigurno obilježiti ovakav jedan koncept prijevoza, transporta i puno šire nego što je to naša zemlja. Moramo ići u korak s vremenom i s novim modelima. Veselim se što se to događa u Križevcima, u našoj županiji, jer će taj projekt obilježiti šiti prostor. Ideja je avangardna i kod nas je naišla na razumijevanju i podršku te smo ga uvrstili u, već spomenuti, razvojni sporazum sjevernih županija – kazao je Koren istaknuvši kako će to zasigurno donijeti razvoju gospodarstva.

panel-zeljeznice-11

Uz gradonačelnika Marija Rajna, na panelu sudjeluju i Milan Brkić, član Uprave – direktor Rail Cargo Carrier Hrvatska, Manuel Brković, glavni direktor lanca opskrbe, Podravka d.d., Mirko Franović, direktor Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU projekata u HŽ Infrastrukturi, d.o.o, Ivica Katavić, predsjednik Nadzornoga odbora KTC- a d.d. i Tomislav Rožić, docent na Zavodu za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

panel-zeljeznice-04 panel-zeljeznice-03 panel-zeljeznice-02 panel-zeljeznice-10 panel-zeljeznice-12 panel-zeljeznice-14 panel-zeljeznice-13 panel-zeljeznice-15 panel-zeljeznice-16 panel-zeljeznice-17 panel-zeljeznice-18 panel-zeljeznice-19 panel-zeljeznice-20 panel-zeljeznice-21 panel-zeljeznice-22 panel-zeljeznice-23 panel-zeljeznice-24 panel-zeljeznice-25 panel-zeljeznice-30 panel-zeljeznice-29 panel-zeljeznice-28 panel-zeljeznice-27 panel-zeljeznice-26