­čľ╝´ŞĆ|­čÄŽ U ┼íumi Lug odana po─Źast ┼żrtvama jugokomunisti─Źkog re┼żima / Branko Hrg: Godinama dolazim u Lug kako bi odao po┼ítovanje ┼żrtvama

19. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ­čľ╝´ŞĆ|­čÄŽ U ┼íumi Lug odana po─Źast ┼żrtvama jugokomunisti─Źkog re┼żima / Branko Hrg: Godinama dolazim u Lug kako bi odao po┼ítovanje ┼żrtvama


Svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svije─ça na spomeni─Źkom prostoru gubili┼íta ┼íume Lug u Bjelovaru, brojna izaslanstva odala su po─Źast svim ┼żrtvama jugokomunisti─Źkog re┼żima pogubljenima u pora─çu 1945.

Okupljenima su se, me─Ĺu ostalim, obratili predstavnici lokalne i regionalne vlasti, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grli─ç – Radman te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi─ç.

“Hrvatski sabor pokrovitelj je komemoracije u Bleiburgu i hrvatskog kri┼żnog puta. Strati┼íte u ┼íumi Lug dio je tog kri┼żnog puta koji je pro┼íao hrvatski narod i dio velike tragedije. Moramo biti jasni, povijesno utemeljeni i iznositi ─Źinjenice jer bez istine nema budu─çnosti”, istaknuo je Jandrokovi─ç.

Ovdje su, rekao je, ┼żrtve koje je ubio komunisti─Źki totalitarni re┼żim, ubili su ih ljudi koji su predstavljali taj re┼żim, taj zlo─Źin bio je sustavan i organiziran, a oni koji su bili odgovorni, nisu za njega odgovarali.

“Tu┼żno je gledati kako neki danas poku┼íavaju relativizirati taj zlo─Źin”, ocijenio je Jandrokovi─ç te dodao da se o tome mora govoriti, ne samo zbog obitelji poginulih, nego i zbog mla─Ĺih nara┼ítaja koji ne─çe biti upoznati s tim ─Źinjenicama “ako ─çemo ih pre┼íu─çivati”.

U ┼íumi Lug, u ljeto 1992., prona─Ĺeno je sedam jama s posmrtnim ostacima 228 ┼żrtava. Rije─Ź je o dobro ─Źuvanoj tajni biv┼íeg re┼żima otkrivenoj tek nakon uspostave neovisne Hrvatske. U lipnju 2006. dovr┼íena je zajedni─Źka grobnica i time je osigurano trajno po─Źivali┼íte ┼żrtvama ─Źiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispra─çaj, polo┼żeni u grobnicu 28. lipnja iste godine.

Saborski zastupnik Branko Hrg rekao je kako mu nije prvi puta da je u Lugu. -Godinama dolazim u Lug kako bi odao po┼ítovanje ┼żrtvama, polo┼żimo vijenac i zapalimo svije─çu. Ovo je mjesto obilje┼żavanja i odavanja po─Źasti ┼żrtvama kri┼żnog puta – kazao je Hrg.

 

Facebook Comments