“Festival žena iz ruralnih krajeva” te promocija monografije u Novigradu Podravskom privukao je domaće, ali i posjetitelje iz brojnih mjesta diljem Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić izrazila je zadovoljstvo jer je manifestacija prepoznata diljem Lijepe naše. -Iza nas je deset godina održavanja festivala, a sudjeluju žene sa sela, grada i prigradskih naselja. Nema natjecateljskog karaktera, jer svaka žena ima svoju priču, svoj život. Borba se nastavlja na prevenciji nasilja i pomoći kroz pravne snage, te osobnim kontaktima sa žrtvama – rekla je predsjednica i zahvalila svima koji su podržali manifestaciju, posebice čelnim ljudima Županije Darku Korenu, Ratimiru Ljubiću i Damiru Felaku.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ujedno i pokroviteljica Festivala Višnja Ljubičić rekla je da su danas seoske žene snažnije i drže selo živim. -Ipak moraju biti više uključene u lokalnu zajednicu i poduzetništvo. Imamo sve više mladih, visokoobrazovanih žena koje su uspješne na prijavama u mjerama ruralnog razvoja – poručila je i zahvalila hrabrim i kreativnim ženama koje su u Novigradu Podravskom predstavile svoja znanja.

Načelnik općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek zahvalio je svima na dolasku. -Ova manifestacija ima velikog smisla što se odvija u Novigradu Podravskom i zahvalan sam Verici Rupčić, ženi nevjerojatne energije. Ovo događanje je jedno malo i nedovoljno hvala ženama za ono što nosite na svojim leđima. Osim Festivala žena iz ruralnih područja imamo i Festival raspjevana Podravina, a imamo i humanitarnu notu. Nismo mogli poželjeti ljepšu uvertiru u Novigradsko ljeto 2022., u sklopu manifestacije slavimo Dan Općine i blagdan sv. Apostola – rekao je načelnik i pozvao sve na obilježavanje Dana općine.

Na Festivalu je sudjelovalo 13 žena, a riječi podrške uputio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren. -Ovo je priredba koju ne možemo vidjeti u drugim sredinama, a monografija je malo umjetničko djelo. Vjerujem da će se manifestacija sljedeće godine održati u jednoj od pet novih školskih sportskih dvorana. Festival ima svoju budućnost, uloženo je puno truda, a kad to radi Verica Rupčić onda se morate uključiti i morate pomoći – poručio je župan.

Saborski zastupnik i općinski načelnik Darko Sobota uvodno je pozdravio sve žene. – Ova manifestacija predstavlja našu Županiju i našu tradiciju, a vi drage žene predstavljate svoje obitelj i svoj kraj. Riječ je o prekrasnoj monografiji – istaknuo je Sobota i dodao kako vjeruje da će se sljedeće godine manifestacija održati u novoj dvorani u Kalinovcu.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Ljubica Balaško iz Koprivnice za društvenost, kreativnost, čuvanje i prezentaciju starinske odjeće te svestranost i ljubav prema prirodi i biciklima, Biserka Horvat iz Koprivničkih Bregi za očuvanje starina i posebne zbirke porculana, namještaja i etno predmeta, promociju i zaštitu bregofske pite te kreativnost i društvenu aktivnost i humanost, Ana Ištvan iz Novigrada Podravskog za različitost u izradi ručnog rada, kreiranja i šivanja te posvećenost obitelji i osobama starije dobi, društvenost i životni optimizam.

Zatim, Jela Kovačić iz Podravskih Sesveta za svestranost, očuvanje tradicionalnog sesvečkog veza i nošnje te društvenost i aktivnost u zajednici i ljubav prema glazbi, Katarina Kozarić Šabarić iz Medvedičke za posvećenost obitelji i raznolikost u poljoprivredi te društvenu i političku aktivnost, Katica Lončar iz Molvi za aktivnosti u kulturnoj, društvenoj i vjerskoj zajednici te očuvanje umijeća tkanja te posebnu etno zbirku uz kreativnost u izradi odjeće, Nada Maričić iz Severovaca za raznolikost u ručnim radovima te svestranost u poslovima te posebnu zbirku i izradu narodnih nošnji đurđevačkog kraja.

Ana Pavlic iz Srednjeg Dubovca za život u vjeri i posvećenost obitelji uz njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te raznolikost poslova na poljoprivrednom gospodarstvu i poduzetnički duh, Renata Šandrovčan iz Budančevice za očuvanje tradicije u izradi veza, svestranost i umjetnički izričaj te njegovanje višegeneracijskih obiteljskih vrijednosti uz posebnu ljubav prema prirodi, Ljiljana Šartaj iz Cvetkovca za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te humanost, empatiju i plemenitost, Zdenkica Višak iz Selanca za posvećenost i njegovanje obiteljskih vrijednosti te za posebnu ljubav prema prirodi i zadovoljstvo životom na selu podno Kalnika i ljubav prema rijeci Dravi, Gordana Vrabelj iz Koprivničkog Ivanca za svestranost i posvećenost obitelji te njegovanje tradicije kroz društveni angažman te empatiju i posvećenost skrbi o osobama s raznim poteškoćama uz doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i Danica Farkaš iz Gradišća za svestranost, društvenu aktivnost i različiti umjetnički opus te očuvanje i njegovanje hrvatskog jezika i međudržavnu suradnju.

ruralna-zena-01 ruralna-zena-02 ruralna-zena-04 ruralna-zena-05 ruralna-zena-06 ruralna-zena-07 ruralna-zena-08 ruralna-zena-09 ruralna-zena-10 ruralna-zena-11 ruralna-zena-12 ruralna-zena-13 ruralna-zena-14 ruralna-zena-15 ruralna-zena-16 ruralna-zena-17 ruralna-zena-18 ruralna-zena-19 ruralna-zena-20 ruralna-zena-21 ruralna-zena-22 ruralna-zena-23 ruralna-zena-24 ruralna-zena-25 ruralna-zena-26 ruralna-zena-27 ruralna-zena-28 ruralna-zena-29 ruralna-zena-30 ruralna-zena-31 ruralna-zena-32 ruralna-zena-33 ruralna-zena-34 ruralna-zena-35 ruralna-zena-36 ruralna-zena-37 ruralna-zena-38 ruralna-zena-39 ruralna-zena-40 ruralna-zena-41 ruralna-zena-42 ruralna-zena-43 ruralna-zena-44 ruralna-zena-45 ruralna-zena-46 ruralna-zena-47 ruralna-zena-48 ruralna-zena-49 ruralna-zena-50 ruralna-zena-51 ruralna-zena-52 ruralna-zena-53 ruralna-zena-54 ruralna-zena-55 ruralna-zena-56 ruralna-zena-57 ruralna-zena-58