Drugi dan ‘Dana meteorita Križevci’ ovog je petka predstavio troje predavača, sa tematskim predavanjima. Podsjećamo: Dani meteorita Križevci održavaju se uz 10. obljetnicu pada Križevačkog meteorita, iza organizacije stoji Udruga Perzeidi, a pokrovitelji događanja su Grad Križevci, Planinarac j.d.o.o. Kalnik i Pekarstvo Šarić. Uvodno, Ratko Matić podsjetio je na važnost istraživanja meteorita koji se povremeno sudaraju sa Zemljom. Oni su nosioci mnoštva znanstvenih podataka, ali istovremeno i opasnost, posebno ako su malo veći. Veliki meteoriti, odnosno asteroidi mogu utjecati na Semljivu biosferu, te skrenuti tok evolucije.

Ugledni predavači dolaze iz Udruge Pro GEO Hrvatska, koja se bavi promocijom znanosti, posebno geologije. Predavač Tihomir Marjanac, sa temom ‘Mala tijela Sunčevog sustava’ govorio je o malim česticama u svemiru, koji se prikazuju kao ostaci materijala od kojih je Sunčev sustav primarno izgrađen. Marina Čalogović, sa temom ‘Istraživanja metalnih meteorita’ govori o meteoritima koji su sastavljeni pretežno od željeza, te nikla i silikata. I poznati Hrašćanski meteorit bio je jedna od metalnih meteorita, pa je ‘zahvaljujući otme’ djelomično prekovan u čavle. Karlo Bermanec pripremio je predavanje ‘Mikrometeoriti i kozmička prašina’. radi se o sitnim svemirskim tijelima koja također padaju na zemlju donoseći svoje informacije.

Svo troje predavača od prošle su godine već poznati križevačkoj publici koja posjećuje manifestacije u organizaciji Udruge Perzeidi, jer su u ovo doba prošle godine u zgradi Turističke zajednice u Križevcima priredili izložbu o sudarima Zemlje s malim tijelima Sunčeva sustava, a profesor Marjanac uz to je održao i prigodno predavanje.

Prof. dr. sc. Tihomir Marjanac preko 20 godina se bavi istraživanjem meteorita o čemu je napisao više popularnih članaka, i održao niz javnih predavanja, na primjer u Zvjezdarnici Zagreb, Tehničkom muzeju Nikola Tesla, po knjižnicama i u školama, te je vodio nekoliko znanstvenih projekata na temu istraživanja impakata i njihovih produkata u našim krajevima, pa i šire.

Dr. sc. Marina Čalogović je znanstvenica koja je doktorirala na istraživanju impakata i njihovih produkata u nas, ali i šireg okruženja.

Mr. Karlo Bermanec je dugogodišnji popularizator znanosti s izraženim interesom za astronomiju i autor je velikog broja popularnih članaka na znanstveno orijentiranim portalima. Svo troje su i česti predavači na manifestacijama poput Dana svemira, Mjeseca astronautike itd., i autori su nekoliko izložbi o impaktima, paleoklimi i svemirskom teleskopu Hubble.

dani-meteorita-01 dani-meteorita-02 dani-meteorita-03 dani-meteorita-04 dani-meteorita-05 dani-meteorita-06 dani-meteorita-07 dani-meteorita-08 dani-meteorita-09 dani-meteorita-10 dani-meteorita-11 dani-meteorita-12 dani-meteorita-13 dani-meteorita-14 dani-meteorita-15