[FOTO/VIDEO] Sveti Petar Čvrstec: 1. Balogijada premašila sva očekivanja

30. svibnja 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO/VIDEO] Sveti Petar Čvrstec: 1. Balogijada premašila sva očekivanja


Današnji dan u Svetom Petru Čvrstecu od 2015. godine na razne načine obilježava se rođenje velikog hrvatskog književnika, svjetskog glasa Zvonimira Baloga, koji se rodio 1932. godine, a preminuo 2. studenoga 2014. godine u Zagrebu. Njemu u spomen Područna škola Sveti Petar Čvrstec OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno raspisala je krasnoslovno-likovni natječaj “Balogijada”, a na koji je pristiglo preko 200 krasnoslovnih i oko 400 likovnih radova iz cijele Hrvatske.

Tako se ovaj krasnoslovno-likovni  događaj danas obilježio u prepunom domu u Svetom Petru Čvrstecu, a na kojem su sudjelovali učenici iz cijele Hrvatske. -Ponosni smo što je bio učitelj likovnog odgoja u obje naše škole (u Svetom Ivanu Žabnu i Svetom Petru Čvrstecu, op.a.). Zahvaljujući kolegi Jerku Barišiću koji sve bilježi i ljubomorno čuva, ovdje su izloženi radovi učenika kojima je nastavnik bio upravo Zvonimir Balog. Iznenadio nas je broj učeničkih radova, koji je stigao iz cijele Hrvatske. -kazao je Tomislav Hanžeković, ravnatelj škole te zahvalio prof. Tomislavu Hrebaku, koji je inicijator ovog natječaja.

Radove je valoriziralo vrlo stručno povjerenstvo, a koje su činili prof. dr. Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ranka Javor, komparatistica i povjesničarka umjetnosti te Manuela Vladić-Maštruko, akademska slikarica i ilustratorica, koji su čini likovno povjerenstvo, dok su krasnoslovno povjerenstvo činili  Barbara Rocco, glumica, redateljica i scenaristica,  Zvonimir Ilijić, filmski i kazališni redatelj te Nikolina Marinić, profesorica hrvatskoga jezika i dramska pedagoginja.

U početku bogatog programa prisutni su vidjeli “Supertalent” koji je uprizorila dramska skupina nižih razreda OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno. Učenica Lana Mišura interpretirala je literarni rad “Zvonimir Balog – iz Čvrsteca u Europu”.

Ranka Javor podsjetila da je geslo Zvonimira Baloga uvijek bila igra. -On je uvijek poručivao i djeci i odraslima da se igraju i da nikada ne zaborave djetinjstvo, da ostanu u djetinjstvu što duže. To je ono što ljude, čitatelje privlači k Balogovim pjesmama. – kazala je Ranka Javor i kazala kako nije bio nimalo lak zadatak od 400 radova izabrati 10 najboljih.

Svoju posebnu vezu sa Zvonimiro Balogom opisala je Barbara Rocco, koja je Baloga susrela kao malo dijete kod bake i tete. -Meni kao maloj bebi taj odrasli Balog ne bi trebao biti zanimljiv, a meni je bio užasno zanimljiv. On je imao nevjerojatan odnos s djecom, razumio ih je i s njima je lako komunicirao. Tako je on postao ne neki način moj prijatelj. -kazala je, između ostalog, Barbara Rocco te istaknula je iznimno bila počašćena kada je Zvonimir Balog došao na predstavu koju je on režirala, a radi se o njegovom djelu “Nećko svojeglavečko”. -Želim da ova Balogijada živi dugo, dugo, dugo. Impresionirana sam ovim odazivom i jako se veselim što sam danas u Svetom Petru Čvrstcu. -istaknula je Barbara Rocco.

Najsvečaniji dio 1. Balogijade bila je svečana izvedba najboljih učeničkih krasnoslova, koji su nastupili u dvije kategorije: od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda. Tako su nastupili: Dora Vlahov (OŠ Ivana Kukuljevića Sisak), Iva Vukadin (OŠ I. G. Kovačić, Đakovo), Luna Brkljača (OŠ Šime Budinića Zadar), Mia Mejaški (OŠ Dubovac Karlovac), Mateja Iličić (OŠ Kraljevica), Stipe Bartulović (OŠ Bijaći Kaštel Novi), Martina Kosa (Četvrta osnovna škola Bjelovar), Anamarija Aničić i Jelena Poljak (OŠ Ivan Mažuranić Obrovac Sinjski), Izabela Zorko (OŠ Ante Kovačića Marija Gorica), Patricija Svraka (OŠ Dragojla Jarnevića Karlovac), Matej Babarović ( Katolička osnovna škola J. Pavlišič Rijeka), Veronika Brigić (Salezijanska osnovna škola Zagreb), Lana Šušković (OŠ Čučerje Zagreb), Una Šafran (OŠ Breznički Hum), Vida Tombus (Prva katolička osnova škola Zagreb), Anamarija Galić (OŠ Side Košutić Radoboj), Magdalena Zovko (OŠ Braće Radić Koprivnica), Ivano Begić (OŠ Brda Split),  Teo Mesarov (OŠ Ferdinandovac), Ivana Šutalo (OŠ Don Mihovila Pavlinovića Metković), Leda Perić (OŠ Podmurvica Rijeka), Dario Kolman (OŠ Martijanec), Eva Fruk (OŠ Stjepana Radića Božjakovina), Dominika Šporčić, Mirjam Zrnić (OŠ Mario Martinović), Dorian Leš (OŠ Petar Zrinski Čabar), Leonarda Marijanović (OŠ Ludbreg) i Mihaela Kranjčević (OŠ Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno).

U vremenu vijećanja povjerenstva nastupio je Dario Obajgor sa monologom “Šta ima” te školski zbor koji je otpjevao skladbu “Učka”. Povjerenstvo je tako odlučio da najbolje krasnoslove imaju Stipe Bartulović, Luna Brkljača, Iva Vukadin, Veronika Brigić, Mia Mejaški, kod nižih razreda, a Vida Tombus, Teo Mesarov, Ivana Šutalo, Dorian Leš i Dominika Šporčić kod viših razreda.

Nakon otvorenja likovne izložbe, 1. Balogijada je zaključnea predstavom “Sedmoglavi zmaj” u izvedbi Teatra Poco Loco.

Donosimo djelić atmosfere.

dp/prigorski.hr

 

Facebook Comments