Zajednica športskih udruga grada Križevaca upriličila je večeras pod gradskim pokroviteljstvom u dvorani Turističkog i informativnog centra proglašenje najuspješnijih sportašica, sportaša, sportskih djelatnika i ekipa grada Križevaca u 2021. godini.

Križevački sportaši ostvarili su i u iznimno zahtjevnoj prošloj godini (zbog pandemije koronavirusa) niz vrijednih postignuća na domaćoj i međunarodnoj sportskoj pozornici, nastupali na Europskim i Balkanskim prvenstvima, a u svemu je najznačajnije što je velik broj djece i mladih uključen u sportske aktivnosti posredstvom klubova, a valja istaknuti i puno rekreativaca u raznim sportovima.

U Križevcima je puno u posljednjih godinu dana načinjeno i u izgradnji sportske infrastrukture, od atletske staze do nove dvorane kod osnovne škole Ljudevita Modeca, a u tijeku su i radovi na Gradskom stadionu kako bi i brojna križevačka nogometna obitelj imala primjerene uvjete rada. Križevci se mogu pohvaliti i raznovrsnošću sportova s kojima se bave, od kraljice sportova atletike, najpopularnije igre nogometa, rukometa u kojem u 1. HRL Sjever nastupa KTC, košarkaškog kluba Radnik koji je iznjedrio i reprezentativce i olimpijca Marka Tomasa, borilačkih sportova boksa, karatea i taekwondoa, streljaštva, odbojke, kuglanja, stolnog tenisa, boćanja, sportskog ribolova do najumnije igre – šaha.

Sve su oni i one sportski ponos grada, bez obzira u kojem su natjecateljskom razredu, a nećemo zaboraviti i nogometne klubove koji djeluju u križevačkom okružju i natječu se u županijskim ligama.

Predsjednik Zajednice športskih udruga Branislav Pengov je na početku svečanosti poručio vrsnim sportašima da su ih njihov trud, zalaganje i odricanje doveli do ostvarenja postignuća i da su ona najbolji mogući promotor sportske zajednice, društva u kojem živimo i grada u cjelini.

„Posljednjih godina ulažu se značajna sredstva u izgradnju sportske infrastrukture i značajno su povećana financijska i materijalna sredstva kojima financiramo redovan rad klubova.“-rekao je Pengov i zahvalio gradonačelniku Mariju Rajnu i gradskom vodstvu što su prepoznali dobrobit ulaganja u sport, a, također, i županu Darku Korenu i Županiji na ulaganju u sportsku infrastrukturu i izgradnju školsko-sportskih dvorana.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel uputio je, također, čestitke najboljim sportašima u prošloj godini, unatoč ograničenjima zbog epidemiološkog stanja, spomenuo je i poticajna gradska ulaganja u sport od dugo očekivane atletske staze i nove sportske dvorane kojom se koristite ne samo sportaši, nego učenice i učenice, budući sportaši te članovi sportskih klubova i udruga pod okriljem Zajednice športskih udruga, najavivši da će prije ljeta otvoriti i obnovljeni Gradski stadion te da će Gradska uprava i ubuduće svesrdno podupirati križevačke sportaše.

Župan Darko Koren redovito je na svečanostima proglašenja najboljih sportaša.

„Sport kao izuzetno važnu komponentu društvenog života, Županija nastoji podupirati i financirati onoliko koliko, zapravo, može. Činjenica je da smo u ovoj godini naš proračun za sport povećali s 1.600.000 na preko 2 milijuna kuna. Ovog trenutka se gradi pet školskih sportskih dvorana u našoj Županiji, u vrijeme kada to baš i nije lako, a dvije su na križevačkom području, u Svetom Petru Orehovcu i Svetom Ivanu Žabnu. Grad Križevci ima nadležnost nad osnovnim školama i zaista je za čestitati na činjenici da je izgrađena nova moderna sportska dvorana u OŠ Ljudevita Modeca, uz obnovu atletske staze i ovim radovima koji su sada na Gradskom stadionu.“-rekao je Koren na današnjoj sportskoj svečanosti u Križevcima.

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Sprinterica Veronika Drljačić iz AK Križevci i strijelac Domagoj Krulić iz SK Križevci 1252 proglašeni su za najbolje sportaše Križevaca u 2021. Veronika Drljačić je višestruka prvakinja Hrvatske na 200 i 400 metara, a osvojila je i naslov na mlađeseniorskom prvenstvu na 100 metara te nastupila u polufinalu Europskog prvenstva za mlađe seniore u estonskom Tallinu.

Krulić je lani postao seniorskim i mlađeseniorskim prvakom države sa serijskom malokalibarskom puškom u disciplini 40 hitaca ležeći.

Najuspješniji križevački sportski klub je, po običaju, Motociklistički klub Križevci, klupski prvak Hrvatske u cestovnim moto utrkama čak 24 puta uzastopno.

Najperspektivniji sportaš je Karlo Sačarić iz SK Križevci 1252 i ekipa kadeta streljačkog kluba.

Najuspješnijim sportskim trenerom proglašen je Dragutin Sačarić iz SK Križevci 1252, a zaslužnim sportskim djelatnikom Tomislav Maslić iz Košarkaškog kluba Radnik.

Posebna priznanja za ostvarena postignuća u 2021. godini primili su: Matija Udvari (SK Križevci 1252), Filip Srbljinović (SK Križevci 1252), Matija Berend (Boksački klub Ronin), Hrvoje Kašik (AK Križevci), Petar Kuzmić (AK Križevci) i Marcela Gudić (AK Križevci), a priznanje za doprinos razvoju križevačkog sporta dodijeljeno je Tihomiru Gudiću koji nije mogao nazočiti svečanosti zbog obveza na današnjem otvaranju Plazma Sportskih igara mladih u Rijeci, a ondje obnaša dužnost zamjenika predsjednika.

Priznanja su dodijeljena i nominiranima po kategorijama.

Primili su ih perspektivni sportaši Borna Katanović (KK Radnik), Karlo Gršić (MK Križevci) i Petar Marenčić (MK Križevci), sportašica Ida Šimunčić (AK Križevci), sportaši Ivan Višak (MK Križevci) i Antonio Dragašević (Taekwondo klub Radnik), sportski djelatnici Zlatko Mustić (Planinarsko društvo Kalnik), Kristijan Fletko (MK Križevci) i Stevo Brujić (Boćarski klub Bulin Pan) i juniorska ekipa SK Križevci 1252.

Najboljima su priznanja uručili predsjednik Zajednice športskih udruga Branislav Pengov, župan Darko Koren, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel i tajnik Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije Branko Zorko.

Križevci su grad sporta i glazbe, a večerašnju svečanost obogatili su vrsni glazbenici iz Glazbene škole Alberta Štrige, Komorni sastav Tambura, pod ravnanjem profesora Igora Kudeljnjaka koji je i sam sportski djelatnik, jer obnaša dužnost predsjednika Šahovskog kluba Križevci. Neizostavne su i na svečanosti, kao i uvijek, bile članice Križevačke djevojačke straže.

Lijepa sportska večer u Križevcima. Donosimo video i galeriju fotografija.

DSC_8144 DSC_8139 DSC_8156 DSC_8160 DSC_8164 DSC_8165 DSC_8166 DSC_8167 DSC_8174 DSC_8184 DSC_8186 DSC_8204 DSC_8205 DSC_8209 DSC_8221 DSC_8223 DSC_8228 DSC_8244 DSC_8252 DSC_8256 DSC_8262 DSC_8266 DSC_8276 DSC_8283 DSC_8289 DSC_8298 DSC_8307 DSC_8312 DSC_8318 DSC_8336 DSC_8343 DSC_8352 DSC_8357 DSC_8362 DSC_8369 DSC_8376 DSC_8377 DSC_8381 DSC_8388 DSC_8403 DSC_8406 DSC_8409 DSC_8416 DSC_8417 DSC_8428 DSC_8434 DSC_8440 DSC_8449 DSC_8457 DSC_8464 DSC_8483