Zagrebačka županija jedna je od najprosperitetnijih hrvatskih županija, među vodećima po broju stanovnika i motor gospodarskog razvoja zemlje koja ima ogroman potencijal, istaknuto je u četvrtak na svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana Zagrebačke županije.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se u Zagrebačkoj županiji otvaraju nova radna mjesta, u njoj brojni ulagači vide perspektivu i pouzdanog partnera. Naglasio je kako je Vlada u krizi reagirala brzo, odlučno i odvažno i sačuvala 50.000 radnih mjesta u županiji, likvidnost 7400 tvrtki sa 700 milijuna kuna te spriječila valove otpuštanja i stečaja.

Zagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Osvrnuo se i na članstvo u europodručju i podizanje kreditnog rejtinga agencije Fitch te najavio kako će to uskoro učiniti i agencija Moody’s za dva stupnja. Slijedi prilagodba i zamjena kune eurom koja će uz ulazak u schengenski prostor ubrzati i potaknuti razvoj zemlje u vrijeme covid krize i agresije Rusije na Ukrajinu koja je uzrokovala rast cijena energenata i hrane.

Bitno je da svi konstruktivni akteri u društvu budu spremni na suradnju i zajedničke napore kako funkcioniranje gospodarstva ne bi bilo ugroženo, i u korist standarda građana. Koristimo raspoložive mehanizme i mogućnosti i siguran sam da ćemo zajednički iznalaziti najbolja rješenja za hrvatski narod i gospodarstvo, poručio je Plenković.

Zagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Izaslanik predsjednika Sabora i potpredsjednik Sabora Željko Reiner naglasio je kako je Zagrebačka županija jedna od najbrže rastućih regija u Hrvatskoj značajna po obrtu poduzetništvu i čuvanju tradicije. Podsjetio je kako je carica Marija Terezija 17. srpnja 1759. darovala grb pečat pa se taj datum uzima kao dan utemeljenja Županije. Živimo u izazovnim vremenima koja traže brzu prilagodbu i djelovanje, ali nudi nove prilike za razvoj. U razornom potresu pokazali smo zajedništvo, Vlada je reagirala brzo, a obnova je dugotrajan proces za bolju i sigurniju budućnost, poručio je.

Zagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, podsjetivši na učinjeno u proteklom razdoblju, naveo je početak izgradnje regionalnog centra kompetentnosti, spomenuvši i tvrtke Rimac automobili i tvornicu za izgradnju dijelova za zrakoplove. Dodijeljeno je bespovratnih 24 milijuna kuna poduzetnicima, a više od 50 milijuna kuna uloženo je u poduzetničku zonu. Pozdravio je izgradnju Imunološkog zavoda u Rugvici. Tomljenović je također istaknuo kako u Županiji raste zaposlenost smanjuje se nezaposlenost te je vodeća po broju OPG-ova u Hrvatskoj.

Zagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i potpredsjednik Županijske skupštine Mato Čičak istaknuvši povećana proračunska izdvajanja za poljoprivredu i školstvo.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije.

Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Josipu Jakopaču iz Svete Nedelje, Juri Miškoviću iz Brckovljana, Vjekoslavu Kovačiću iz Mraclina i OPG-u Tomislav Kralj iz Vrbovca.

Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Đurđi Havidić iz Velike Mlake, Mladenu Čopu iz Jastrebarskog, Puhačkom orkestru Rozga iz Rozge, Josipi Bilić iz Donjeg Stupnika, Tamburaškom zboru Gaj Zaprešić te vinogradarstvu i vinarstvu obitelji Tomac.

Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice predsjednice Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije.

Zahvalnica predsjednice Županijske skupštine dodijeljena je prvoj ravnateljici Glazbene škole Ferdo Livadić Branki Cvetković i NK „Žabnica“, dok je zahvalnica župana Zagrebačke županije dodijeljena DVD-u Vrbovec i DVD-u Harmica.

Zagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županijeZagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županijeZagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županijeZagreb: Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županijedan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_1.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_2.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_3.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_4.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_5.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_6.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_7.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_8.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_9.jpg__648x432_q85_subsampling-2 dan_zupanije_140722_autor_fotografije_drazen_kopac-1_10.jpg__648x432_q85_subsampling-2