Općina Farkaševac slavi svoj dan. Tim je povodom danas održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a otvorena je i manifestacija “Ljeto u Farkaševcu”.

Sjednicu je otvorila predsjednica Vijeća Marija Perđun Cmrk, a svojim su prisustvom svečanost uveličali zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša.

Načelnik općine Farkaševac Matija Copak čestitsao je stanovnicima Dan Općine i osvrnuo se na proteklu godinu mandata, na realizirane projekte, kao i na buduće ciljeve.

– Izgradili smo sjenicu za kulturno umjetničke i likovne aktivnosti, opremili smo školu za kvalitetno izvođenje informatičke nastave, nova je stočna vaga u Bolču, uredili smo akumulacijsko jezero u Farkaševcu s novom cestom i parkiralištem. Uredili smo dva kružna toka, stvorili smo nove manifestacije ‘Advent i Uskrs u Farkaševcu’,  a do kraja godine čeka nas još jako puno projekta, izgradnja mini tržnice u Farkaševcu koja je prijavljena na natječaj LAG-a i financirat će se sredstvima Europske unije. Tu je i izgradnja projekata deset dječjih igrališta u Farkaševcu, a uredit ćemo i nogometno igralište u Farkaševcu za potrebe sportskih aktivnosti, urediti društvene domove i središte naselja, krenuti s izgradnjom nogostupa u Farkaševcu te još mnogo toga.

U fazi projektiranja i pripreme su nam projekti koji će omogućiti društveni razvoj, gospodarsku aktivnost i razvoj turizma u našem kraju. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti imamo priliku izgraditi turističku infrastrukturu lokacije Krovice, pored starog toka rijeke Česme, koja je ujedno prirodna granica između Općine Farkaševac i grada Čazme te isto tako prirodna granica između Zagrebačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. U izradi su planovi za izgradnju nogostupa i društvenog doma u naselju Bolč, rekonstrukcija i uređenje zgrade u Farkaševcu te aktivacija gospodarske zone u Farkaševcu. Glavni cilj našeg djelovanja je stvoriti preduvjet za infrastrukturu koja će zadržavati stanovništvo u našem kraju te potaknuti doseljavanja u naše ruralne prostore. Izuzetno se ponosim s radom Dječjeg vrtića Crvenkapica Farkaševac gdje će od ove jeseni vrtić imati 50 korisnika – kazao je općinski načelnik.

Farkaševački načelnik u svom je izlaganju spomenuo i sve one zahvaljujući kojima Općina ostvaruje rezultate.

– Izuzetno veliki doprinos razvoju naše Općine ima Vlada Republike Hrvatske koja je partner općinama i kontinuirano prati rast i razvoj jedinica lokalne samouprave te radi na implementaciji novih mjera. Također, izuzetno veliki doprinos u razvoju Općine Farkaševac daje suradnja sa Zagrebačkom županijom. Zajedničkim snagama rješavamo problematiku infrastrukture vodovoda, rekonstrukcije Osnovne škole Farkaševac te aktivaciju gospodarske zone, a podršku za realizaciju projekata dobivamo od Razvojne agencije Zagrebačke županije koja svim načelnicima stoji na raspolaganju. Početkom godine naša Općina dobila je prve metre vodovodne mreže Regionalnog vodoopskrbnog sustava – Zagreb istok, pri čemu moram naglasiti da su svi priključci za naše stanovništvo besplatni. Ono što mogu obećati da ću se kao vaš načelnik uvijek boriti za razvoj naše Općine. Koristit ću svaku priliku da naš kraj učinim boljim i ljepšim mjestom za život – poručio je Copak žiteljima svojeg kraja.

Čestitke na uspjesima općine Farkaševac u ime okupljenih načelnika i gradonačelnika uputio je načelnik Općine Pušća Filip Bernardić.

Na svečanoj se sjednici prisutnima obratio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, istaknuvši kako je Zagrebačka županija jedna od najbrže rastućih i s najmanjom stopom nezaposlenosti

-Prije svega želimo u ruralnim sredinama ojačati infrastrukturu i djelovati značajnije kako bi zadržali mlade ljude, jer jedna od najvažnijih zadaća županije i nas kao izvršne vlasti je kvalitetna suradnja s gradovima, ali itekako unaprjeđivanje života u ruralnom dijelu. Vašeg načelnika izuzetno cijenim i čestitam mu na izboru, on je mladi načelnik koji je dobio priliku prije godinu dana. Mislim da radi sjajan posao i u svom izlaganju je iznio puno toga što želi napraviti, od gospodarskog sektora, infrastrukturnog sektora, općenito društvenog sektora, kako bi svi zajedno dali doprinos da ova Općina ide naprijed i ja mu u ime Zagrebačke županije dajem apsolutnu podršku – obećao je Kolarec

Županijski zamjenik osvrnuo se na dolazak ministrice Vučković te na poljoprivrednike i poljoprivrednu djelatnost u Zagrebačkoj županiji.

-Drago mi je da je naša ministrica ovdje, naša Županija je i županija poljoprivrede. Jučer smo čuli na svečanoj sjednici Zagrebačke županije, kako smo vodeća županija po izdvajanjima za poljoprivredu. Zato mi je drago da je ministrica ovdje i na usluzi poljoprivrednicima. I u ovoj Općini ima puno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zagrebačka županija daje naglasak tome. Izdvajamo značajna sredstva za subvencioniranje njihovih programa, jer smatramo da su oni važan stup Zagrebačke županije i njima treba dati podršku – kazao je Kolarec, dodavši kako je županija partner svim općinama i gradovima.

Ministrica Marija Vučković u svom se obraćanju osvrnula se na ulogu Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske u razvoju cijele Zagrebačke županije. Naglasila je kako najveću ulogu u realizaciji programa i projekata kod jedinica lokalne samouprave ima lokalna administracija.

-U tome svemu, mi im uvijek nastojimo pomoći odgovarajućim programima, suradnjom i podrškom. Kao što ste sami rekli, za ovu županiju poljoprivreda je iznimno važna djelatnost. Rekla bih da je za cijelu hrvatsku proizvodnju to jedna od najvažnijih djelatnosti, što je osobito vidljivo u ovim vremenima. Na području Zagrebačke županije možemo se dičiti brojnim uspjesima u poljoprivredi pa bih ja željela zahvaliti svima onima koji se bave jednom od najplemenitijih djelatnosti ljudskog roda i čestitati im na svim uspjesima, na svim inicijativama i projektima. Osobito želim, što je značajno za ovaj kraj, spomenuti hrvatske stočare kojih je posljednjih desetak godina bilo sve manje, koji se suočavaju s posebnim izazovima i koji su u ovim krizama, također kad govorimo o poljoprivredi, bili najpogođeniji, a mi smo im nastojali pomoći – izjavila je.

Ministrica je kazala kako je na na području Zagrebačke županije preko 14 tisuća poljoprivrednika, a posebnu je poruku imala za mlade poljoprivrednike.

– Poljoprivreda je ona djelatnost, koja kao rijetko koja druga nosi inovacije, novu tehnologija, preuzimanje nove opreme. Stoga ona može biti jako privlačna mladim ljudima. Osigurana su velika sredstva za projekte i za digitalizaciju u idućem programskom razdoblju. Izazovi jesu veliki pa baš zbog toga je ova djelatnost za pametne, uspješne mlade ljude koji će biti blago naših županija i našim jedinicama lokalne samouprave, a koji vode uzorni načelnici poput vašeg – pohvalila je ministrica općinskog načelnika.

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša čestitao je svim stanovnicima Farkaševca njihov dan Općine. Kazao je kako se osjeća kao kod kuće, s obzirom da su Općina Farkaševac i Općina Dubrava susjedi, ali i zbog dobrih odnosa s načelnikom Copakom s kojim je dijelio školske klupe te surađivao na nizu sportskih i kulturno -umjetničkih aktivnosti.

-Moram istaknuti nešto na čemu vam zavide mnoge općine i gradovi, a to je direktan izlaz iz brze ceste, poveznica prema Zagrebu, ali i ostatku Republike Hrvatske. To je jedna žila kucavica koji vjerujem da će u vremenu koji je pred nama, jamčiti siguran razvitak Općine Farkaševac. Posebno bih istaknuo i zahvalio Zagrebačkoj županiji i svima koji rade na najvažnijem i krucijalnom projektu za ovaj kraj Zagrebačke županije, a to je projekt izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb istok. Projekt je vrijedan više od 883 milijuna kuna, a samo na području grada Vrbovca i okolnih općina izgradit će se i rekonstruirati više od 233 kilometra vodovodne mreže s besplatnim priključkom za sve stanovnike. Smatram da su to ključni preduvjeti za privlačenje novih i budućih investicija ta razvitak ovog prekrasnog dijela Zagrebačke županije. Zagrebačka županija je ugodna za život i ne samo da jamči ostanak stanovnika na ovom području, nego i doseljavanje novih – kazao je načelnik Općine Dubrava.

Podsjetio je kako je Farkaševac mjesto vrijednih poljoprivrednika, poduzetnika, gospodarstvenika i obrtnika, ali se i osvrnuo na mandat svojeg kolege.

– Posebno mi je zadovoljstvo istaknuti da je načelnik Matija zajedno sa suradnicima u ovih godinu dana, koliko obnaša čast i dužnost općinskog načelnika, ne samo uspio unijeti novi entuzijazam među sve stanovnike, nego u kratkom vremenu svojeg rada privući niz projekata. Svi ovi projekti koje radi i koje ćete vidjeti u skorijoj budućnosti, ne bi bilo bez predanog rada njega i njegovih suradnika – zaključio je Okroša.

Svečanoj sjednici Općine Farkaševac nazočili su pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damjan Pašarić, načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, načelnica Općine Rakovec Brankica Benc, načelnik Općine Preseka Martin Martić, načelnik Općine Brckovljani Tihomir Đuras, načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović, načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović, predstavnik Općine Rovišće Ivan Kovačević te brojni drugi uvaženi gosti.

Na kraju sjednice nagrade povodom Dana Općine primila je Udruga umirovljenika Općine Farkaševac i Zlatko Potočić za razvoj vatrogastva na općinskom području.

Svečanu sjednicu glazbenim programom obogatio je KUD “Stari graničar” iz Cirkvene.

farkaševac (9)farkaševac (4)farkaševac (3)farkaševac (2)farkaševac (11)farkaševac (15)farkaševac (13)farkaševac (19)farkaševac (20)farkaševac (21)farkaševac (22)farkaševac (24)farkaševac (25)farkaševac (31)farkaševac (30)farkaševac (33)DSC_3939DSC_3989farkaševac (41)farkaševac (40)DSC_3985farkaševac (38)farkaševac (8)farkaševac (7)farkaševac (10)farkaševac (27)farkaševac (29)farkaševac (16)farkaševac (18)farkaševac (17)farkaševac (28)farkaševac (34)DSC_4124DSC_4141