Strojarski računalni tehničari Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci danas su obranili svoje završne radove.

Profesor Saša Gojković rekao je kako mu je drago da mladi ljudi rade na ovakvim projektima koji omogućuju i mlađim generacijama da se s ovom strukom može nešto postići.

– Ovim se razvija potencijal svijesti oko izrade novih modela. Ovi radovi su dio projekta koji u školi provodimo već par godina. Recikliranjem i nadogradnjom jedan dio materijala se iskoristi i onda novim tehnologijama nadograde. Sami rade projekte i nacrte i na kraju to sve pretvore u sklop, provjere radi li i poticaj su drugim generacijama da isto se pokrenu. Škole izlaze u susret koliko može, a ovo su projekti koji učenici rade u svojem trošku – rekao je Gojković.

Učenici Matija Galaš i Luka Šatvar kao svoj završni rad imali su buggy na električni pogon na kojem su radili tri mjeseca. Rekli su kako su krenuli s projektiranjem, nakon toga su naručili dijelove koje su čekali što im je oduzelo najviše vremena. Naglasili su kako su zbog odlične podloge iz škole sve sami zavarili. Maksimalna brzina buggyja je 60 kilometara na sat, a puniti se mora oko sat i pol kako bi se vozilo pola sata.

Učenici Damjan Čusek i Leon Tadić kao završni rad imali su bicikl na električni pogon i njihova ideja se rodila još prije par godina kada su shvatili da nema potrebe da kupe bicikl kada si ga sami mogu napraviti. Za projekt im je trebalo nekoliko dana da ga dovrše. Biciklom se jednim punjenjem, koje traje oko 6 sati, može proći dvadesetak kilometara.

Dsc 0976 Dsc 0978 Dsc 0982 Dsc 0983 Dsc 0984 Dsc 0985 Dsc 0986 Dsc 0988 Dsc 0989 Dsc 0990 Dsc 0991 Dsc 0992 Dsc 0993