Nešto prije ponoći, zadnje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti još jednom oživjeli su legendu. Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, i sinoć je scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada.

Legendi je prethodila svečana povorka do utvrde Stari grad u kojoj su bili brojni uvaženi gosti.

Hrvoje Janči predao je ključeve Đurđevca kapetanu grada. -Manifestacija njeguje kulturu i baštinu, čuva materijalna i nematerijalna kulturna dobra, dio je europske povijesti, kulture i vrijednost. Đurđevac je četvrti grad po povlačenju EU sredstava. To je izuzetno bitno u dostizanju standarda spram ostatka Europe – istaknuo je Janči.

Legenda je naša povijest. Cijenim sve one koji daju svoje slobodno vrijeme za manifestaciju, zahvaljujem svim pojedincima, udrugama, ali i sponzorima koji nas podupiru i pokroviteljima koji pokazuju da cijene naš trud – poručio je predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković i uputio riječi zahvale predsjedniku Milanoviću na dolasku i svim gostima koji su došli da bi uveličali ovaj dan.

Predsjednik Milanović u Đurđevcu na tradicionalnoj Picokijadi

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je da je Legendi svjedočio prije sedam godina. – Sedam godina kasnije grad je ljepši i njegovaniji, to je ono što moje oko u ovom lijepom podravskom mjestu može uočiti. Danas smo dio europskih država, a povijest nam je bila teška i puno ružnija i napornija nego što će ovo lijepo uprizorenje prikazati – rekao je Milanović i zahvalio što je imao čast biti pokrovitelj manifestacije.

Scenska izvedba Legende o picokima na otvorenju Picokijade

Scenska izvedba Legende o picokima na otvorenju PicokijadeScenska izvedba Legende o picokima na otvorenju PicokijadeScenska izvedba Legende o picokima na otvorenju Picokijade