U Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Zadru održana je sjednica Vatrogasnog stožera kojoj su prisustvovali županijski zapovjednici iz cijele RH, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Raspravljalo se o provedbi zadaća iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini.

„Nedostaje sezonskih vatrogasaca, ali vjerujem da to neće biti problem jer odradit ćemo posao zahvaljujući našoj fleksibilnosti, iskustvu, znanju i požrtvovnosti. Najvažnije je da iz sezone izađemo, a da smo sačuvali ljudske živote.” – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na ovu temu.

Prezentirane su informacije o provedenim aktivnostima i planovima za 2024. godinu po pitanju pružanju psihosocijalne zaštite vatrogascima. Članove stožera informiralo se o novim zakonskim propisima i planovima o dronovima u vatrogastvu za ovu godinu.

Na dnevnom redu bila su i mjerila za korištenje sredstava premija osiguranja od požara u 2024. godina. Sudionike sastanka se informiralo o postupku dodjele ENC-uređaja za vatrogasna vozila. Jedna od tema bila je i revizija EU projekta: „Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom području“

zadarski3

Stožer je donio odluke o sudjelovanju Hrvatske vatrogasne zajednice u projektu: „Podizanje kapaciteta u Hrvatskoj, Češkoj Republici, Saskoj (Njemačka) i Sloveniji o prevenciji požara raslinja i procjeni rizika”. Odluka je donesena i o sastavu vatrogasne reprezentacije na 24. međunarodnom susretu vatrogasne mladeži CTIF-a u Trentinu, Italija. Stožer je odlučio o nastupu na svjetskom vatrogasnom natjecanju u spašavanju u prometu-WRO u Portugalu. Na kraju sastanka predstavljen je Sustav za ranu detekciju požara iz svemira kompanije OroraTech iz Njemačke. Sustav radi na osnovi detekciji promjene temperature pomoću kamera iz svemira na satelitima i umjetne inteligencije.

zadarski4