Zvuk motora širi se gradom, miris benzina miješa se s aromom roštilja, a uzbuđenje je opipljivo dok stotine motociklista dolazi na jednu od najvećih motorijada u regiji. Na dvodnevni spektakl stigli su motoristi iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, pretvarajući Zelinu u epicentar okupljanja ljubitelja motocikala. Ljubav prema motorima i strast prema brzini dvije su stvari bez kojih ovi ljudi ne sjedaju na svoje dvokotače.

Zelina2

Uz vola na ražnju, šator i dobru glazbu motoristi su obilježili ovaj moto susret i defileom kroz grad. Jedni iza drugih u savršenom redu, vozili su kroz glavne ulice, dok su ih prolaznici oduševljeno pozdravljali. Svaki motor, svaki vozač, bio je dio ovog spektakla, pokazujući ponosno svoje mašine i vještine vožnje. To nije samo demonstracija snage i ljepote motora, već i simbol bratstva koji ih povezuje.

Zelina3

Tradicija se nastavlja

Petak i subotu, 24. i 25. svibnja 2024. godine obilježile su kožne jakne, rock ‘n’ roll i adrenalinski naboj u nikad bučnijem gradu. Organizator ovog događaja po 23. put bio je Moto i Off road klub iz Svetog Ivana Zeline. Mjesto okupljanja bio im je šator u parku ŠRC-a Sveti Ivan Zelina.

„Pripreme su trajale mjesecima, ali zadnjih desetak dana su intenzivne. Od košenja trave i postavljanja šatora do svih popratnih obaveza. Uz sve to organizirali smo i humanitarnu akciju za dječaka koji se bori s teškom bolesti i izuzetno smo ponosni na to“, istaknula je Elvira Jakše, jedna od organizatora.
Ovo je samo još jedan dokaz veličine njihovih srca i nesebičnosti. Ističući zajedništvo, ljubav prema prirodi i poštovanje, njih skoro 3000 iz 77 moto kluba u ova su dva dana stvorili manifestaciju koja im pruža nezaboravno iskustvo.

Motori su tu da rasteš s njima

Vožnja motora nije samo hobi, već način života za ove ljude. Iz njih sjaji strast koja je često započela još u djetinjstvu. Uz miris benzina i zvuk motora, mnogi su prvi put osjetili vjetar u kosi zahvaljujući svojim očevima, koji su ih uveli u svijet motora. Obiteljske tradicije i priče o starim vremenima, kada su njihovi roditelji krstarili cestama, potaknule su ih da nastave tu naslijeđenu ljubav. Ova povezanost s prošlim generacijama, zajedno s osjećajem slobode na otvorenoj cesti, oblikovala je njihove živote i postala neizostavni dio njihove svakodnevice.

„Moj tata učio me voziti od malih nogu, odrasla sam uz njega, naučio me sve što je trebalo o tome i zaljubila sam se. Od kad znam za sebe i od kad postoji moto klub, dolazim na moto susrete“, potvrdila je Ana Besak, članica MK Sveta Helena.

Zelina5

Slično iskustvo imala je Ivana Gluhak iz okolice Zeline: „Tata je vozio motor, stric vozi, moji su i u moto klubu. Ja sam tek nedavno počela sama voziti, ali sam se često vozila s tatom. Uvijek mi je bio jako lijep osjećaj i obožavam se voziti kao suvozač na motoru, već tamo od 2006.“
Ako ste mislili da je kod jačeg spola drugačija situacija, prevarili ste se. Nikola Gluhak je svoju ljubav također naslijedio od oca. „Mama i tata me motiviraju, tata je član kluba već jako dugo i onda sam ja od malena dolazio s njim“, objasnio je Nikola i šaljivo nadodao: „ Vozim tek dva tjedna iako imam vozačku već dvije godine, ali tek sad sam kupio motor.“

Zelina6

Priče i doživljaji s ceste

Svaka vožnja donosi pregršt priča i doživljaja koji ostaju u sjećanju. Neki pamte samo lijepe trenutke i osjećaj zajedništva i pripadnosti, a neki su podijelili svoja nezaboravna iskustva.

Zelina7
Ana je ispričala svoj izlet u Austriju gdje ih je cijelim putem pratila kiša: „Padala je kiša, i to lijevala kiša od Zeline sve do Austrije“.
Nikola se opet našalio, no ovaj put njemu nije bilo smiješno. „Imao sam otvorenu kacigu i pogodio me ogroman kukac u nos usred vožnje“, komentirao je.

Rock ‘n’ roll, jacuzzi i šipka

Poslije razgledavanja parkiranih motora i turiranja njihovih mašina, zabavljali su se uz odličnu glazbu. Petak je započeo veselim jam sessionom, a vrhunac večeri bio je nastup benda The Jumpin’ Jigawatts. Subota je donijela još više uzbuđenja s energičnim nastupima Mofrk Banda, te Jurice Pađena i Aerodroma, koji su svojim hitovima rasplesali i razveselili sve prisutne.

Zelina8
Od dodatnih aktivnosti ispred šatora bila je parkirana prikolica s jacuzzijem i saunom, a na pozornici su u periodima plesale djevojke oko šipke.