Obilježavanje početka projekta „Genotipizacija ženske teladi i junica u stadima vrsnih uzgajatelja članova “ZG SIM“ održano je danas na imanju uzgajivača simentalaca, OPG-u Danijela Horvatića u Staroj Kapeli u općini Dubrava.

Predsjednik Damir Horvatić zahvalio je uvodno Zagrebačkoj županiji. -To je jedina županija koja sluša naše želje i pomaže nam u realizaciji. Ovim projektom ćemo genotipizirati puno ženske teladi i junica za daljnji rasplod. Doći ćemo do bržih i točnijih rezultata u našem matičnom stadu pa ćemo znati hoće li biti za rasplod ili će ići za tov. Županija ulaže puno u sektor poljoprivrede, a članovi ZG SIM-a neće morati vieš sami financirati genotipizaciju.

horvatic

Do sad smo genotipizirali mušku telad i dobili smo vrhunske bikove, a sad se idemo okrenuti premo ženskoj teladi i juicama kako bi dobili kvalitetnije krave u daljnjem rasplodu – rekao je Horvatić i izrazio nadu da će ubuduće doći i do izvoza junica.

Saborski zastupnik i načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša kazao je kako mu je drago što kreće novi projekt u poljoprivrednom sektoru na području Zagrebačke županije.

okrosa

-Unazad nekoliko godina svjedoci smo da upravo iz Stare Kapele odlaze najbolja rasplodna grla simentalske pasmine i moram pohvaliti Zagrebačku županiju što će sa 100 tisuća kuna podržati ovaj projekt. Odlična je sinergija Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije, Općine Dubrava i simentalskog saveza na čijem je čelu Damir Horvatić – rekao je Okroša istaknuvši kako se taj dio Zagrebačke županije postaje Regionalni centar za razvoj stočarstva.

Održana je i demonstracija postupka genotipizacije na ženskim jedinkama koje prvi u Hrvatskoj provodi Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba. Genotipizaciju je odradio direktor varaždinskog Centra za umjetno osjemenjivanje Zvonko Tuček koji je pohvalio i suradnju s HAPIH-om i savezom. -Kako bi došli do bika koji djeluje na širokoj populaciji, do njega možemo doći ako su testirani i ženski potomci. Svaka krava mora biti genotipizirana da bi njeno tele moglo završiti kao rasplodnjak. Cilj je na ženskoj populaciji doći do najboljih grla koja će se ciljano sparivati i doći će prije do kvalitetne genetike – poručio je Tuček.

U ime Zagrebačke županije okupljene je pozdravio zamjenik župana Damir Tomljenović. -Predsjednik Damir Horvatić rekao je kako Zagrebačka županija sluša potrebe svojih poljoprivrednika i pratimo njihove potrebe u svim segmentima. Pratimo i ovu udrugu koja ima velike rezultate.

tomljenovic

Nakon održanog sastanka odlučili smo odvojiti sredstva i potpisati ugovor. Uzgajivači simentalskog goveda mogu računati na potporu i vjerujem da će rezultati genotipizacija pokazati i potvrditi kvalitetu kod grla. Stočni fond možamo održati i oplemeniti jedino kroz ovakve projekte – zaključio je dožupan Tomljenović.

Današnjoj svečanosti i genotipizaciji prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, ispred Savjetodavne službe Damir Pejaković, ispred saveza Nikola Kostiha i Mateja Česi, ispred HAPIH-a Josip Crnčić, direktor dubravskog komunalnog poduzeća Ante Grizelj te ispred općine Dubrava Antonio Badrov.

DSC_8450 DSC_8451 DSC_8458 DSC_8475 DSC_8477 DSC_8487 DSC_8502 DSC_8509 DSC_8514 DSC_8522 DSC_8524 DSC_8526 DSC_8534 DSC_8537 DSC_8539 DSC_8540 DSC_8544 DSC_8553