[FOTO/VIDEO] Potpisan ugovor za rekonstrukciju Centra za osobe s invaliditetom Đurđevac vrijedan gotovo 25 milijuna kuna

12. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO/VIDEO] Potpisan ugovor za rekonstrukciju Centra za osobe s invaliditetom Đurđevac vrijedan gotovo 25 milijuna kuna


Gradonačelnik Đurđevca, Hrvoje Janči i Krešimir Habijanec, čelni čovjek tvrtke Bistra potpisali su u srijedu ugovor o radovima na Rekonstrukciji Centra za osobe s invaliditetom Đurđevac i Ugovor za stručni nadzor građenja i koordinatora zaštite na radu II u sklopu navedenog projekta. Riječ je o projektu koji je prijavljen je na javni poziv 15. listopada 2019. godine.

Korisnik projekta je Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac dok su partneri na projektu Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac. Ugovor je vrijedan gotovo 25 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 14.831.494,68 kune.

– Danas je veliki dan iako smo u nešto skromnijem društvu. Radi se o više od 2500 kvadrata zgrade i ovom obnovom će se urediti 30 soba za boravak 80 osoba. Osim toga tu su i prostor za radionice, restoran sa kuhinjom, gradska vijećnica. Iznosi gotovo jednu četvrtinu našeg proračuna ove godine, ovo je najveći projekt po značaju do sada – kazao je Janči.

janči (2)

Provedbom planirane rekonstrukcije privodi se namjeni atraktivni objekt u centru grada Đurđevca s ciljem uspostave dvije nove socijalne usluge prevencije institucionalizacije. Objekt za organizirano stanovanje za osobe s invaliditetom imat će kapacitet minimalno 30 osoba.

dujmović

– Suvremeno društvo radi na tome da ranjive skupine društva budu što ravnopravnije. Iskustva razvijenijih zemalja su da osobe koje imaju poteškoća u svakodnevnom životu što kasnije smjesti u domove ili udomiteljska objekte i tragom toga smo i mi krenuli. Sretni smo što je našem gradonačelniku bljesnula spasonosna ideja kako našim ljudima osigurati bolju starost i osobama s invaliditetom kvalitetniji život – poručila je Đurđa Dujmović.

Na nju se nadovezao gradonačelnik Janči rekavši kako ideja zapravo nije bila njegova, nego predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića.

IMG_5780

– Prijavili smo projekt u četiri dana. Od četvrtka do ponedjeljka. No, ideja nije bila moja nego predsjednika vijeća, te smo mi onda sudjelovali u provedbi. Nakon svega, najvažnije je da ćemo imati jedan moderan prostor za udruge gdje će biti moguće svakodnevno druženje i poludnevni boravak ili organiziran smještaj – zaključio je.

U ostatku navedenog kompleksa, ponuda će se dopuniti komplementarnom uslugom (polu)dnevnog boravka za osobe s invaliditetom koje nastavljaju život u obitelji, ali i za stare i nemoćne. Obnovljeni objekt uključivati će minimalno 141 infrastrukturnu jedinicu. Ova investicija, osim rekonstrukcije, obuhvaća i uređenje okoliša, opremanje zgrade i nabavu vozila prilagođenog osobama s invaliditetom.

lacković

– Ovo je rezultat zajedničkog promišljanja. Ovaj projekt je iznimno bitan za naš grad. Trebalo je proći 30 godina da dođe nešto što će biti vraćanje duga svima koji su stvarali grad. I s druge strane ovo je projekt u kojem ne sudjeluje niti županija niti država – poručio je Željko Lacković.

Sve projektne aktivnosti provest će se najkasnije do 14. svibnja 2023. godine.

cosi (3) cosi (4) cosi (5) cosi (6) cosi (1)stara uprava đurđevac