U povodu Svetoivanjskih dana, vatrogasci DVD-a Sveti Ivan Žabno pripremili su za sve posjetitelje ove manifestacije dvije pokazne vježbe te pred građanima pokazali spremnost i uvježbanost za hitne intervencije.

U prvoj pokaznoj vježbi prikazan je požar na stambenom objektu.

Vatrogasna je vježba krenula s oglašavanjem vatrogasne sirene. Uzbunjena je vatrogasna postrojba DVD-a Sveti Ivan Žabno i hitna medicinska pomoć, zbog toga što je dojavljeno da se radi o eksploziji i požaru stambenog objekta, gdje postoji šansa da se u požarom zahvaćenim prostorijama nalazi unesrećena osoba.

Nakon pregleda stambenog objekta, vatrogasci su utvrdili kako nema opasnosti od dodatnih eksplozija. Pošto je struja ugašena, a plin zatvoren, vatrogasne su snage s odgovarajućom opremom krenule u gašenje požara te sprječavanje daljnjeg širenja na način da je navalna grupa ušla u prostor gdje je požar nastao te se izvršila pretraga istoga zbog saznanja da je u navedenom prostoru unesrećena osoba. Vodna i cijevna grupa izvršile su vanjsku navalu gašenjem krovišta i sprječavanjem širenja požara na stablo koje se nalazilo u blizini.

Navalna je grupa ušla u prostor zahvaćen požarom te pronašla unesrećenu osobu koja je evakuirana i predana na daljnju obradu hitnoj medicinskoj pomoći. Vatrogasci su nakon toga mogli dovršiti gašenje požara, čime je prva vježba uspješno odrađena.

U drugoj pokaznoj vježbi prikazana je intervencija prilikom slijetanja osobnog vozila s ceste.

U toj je vježbi, nakon dojave Centra 112, također prikazan izlazak postrojbe DVD-a Sveti Ivan Žabno i hitne medicinske pomoći. Dolaskom na mjesto događaja, voditelj intervencije pregledao je mjesto nesreće te odlučio o daljnjoj formaciji raspoloživih snaga.

Nakon pregleda koji su održani uz doktora iz hitnog medicinskog tima, utvrđeno je kako nema opasnosti od zapaljenja vozila pošto je akumulator prilikom slijetanja ispao iz vozila. Vatrogasne snage su s odgovarajućom opremom krenule u osiguranje mjesta nesreće na način da su postavili u pripravnost vatrogasne aparate za početno gašenje požara, kao što su ujedno pazili i na regulaciju prometa.

Navalna grupa u sastavu tri vatrogasca, izvela je akciju rezanja dijelova vozila kako bi se djelatnicima hitne medicinske pomoći omogućio pristup unesrećenoj osobi, zarobljenoj u autu. U pokaznoj se vježbi cijelo vrijeme uz unesrećenu osobu nalazio i doktor, kako bi imao nadzor nad razvojem situacije.

Kada su vatrogasci oslobodili pristup unesrećenoj osobi, djelatnici hitne medicinske pomoći pružili su potrebnu pomoć te je odnijeli na nosilima, čime je uspješno završena i druga vatrogasna pokazna vježba.

Mnogobrojni zainteresirani gledatelji, koji su s velikim zanimanjem pratili uvježbane vatrogasce, na kraju su ih nagradili velikim pljeskom.

PRO_1616 PRO_1620 PRO_1622 PRO_1624 PRO_1636 PRO_1639 PRO_1643 PRO_1644 PRO_1648 PRO_1652 PRO_1658 PRO_1663 287704324_5189852037758576_7800628891008318240_n