Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, saborski zastupnici Branko Hrg i Damir Felak, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, načelnik Općine Hraščina Branko Tukač, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, ravnatelj ŽUC- Dragutin Guzalić, ravnatelji škola, ustanova, udruga i brojni gosti i uzvanici u petak su prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Sveti Petar Orehovec.

Predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Matus uvodno je naglasio kako je dosad održano 16 sjednica, a sve su odluke donesene jednoglasno.

Načelnik Općine Franjo Poljak u svom je osvrtu na proteklo razdoblje izdvojio nekoliko projekata istaknuvši kako je 3,6 milijuna kuna utrošeno u modernizaciju cesta. -Modernizirali smo 9 dionica makadamskih cesta koje smo asfaltirali. Cilj je da u narednom razdoblju asfalt dođe do svake kuće. U općini se radi na ukupno 11 dionica u dužini od 12 kilometara. Radi se i na asfaltiranju ceste na NC1 u vrijednosti 7,4 milijuna kuna. Spajamo naselja po svim našim bregima i radovi su pred završetkom – istaknuo je Poljak i pobrojao sve afaltirane ceste na općinskom području.

-Imamo značajna ulaganja u vodoopskrbni sustav. Potez Gornji Fodrovec -Brezje-Mokrice- Kusijevec vrijedan je 3,2 milijuna kuna, a iz općinskog proračuna izdvajamo 600 tisuća kuna. Slijedi nam još vodovod Zaistovec i stigla nam je pozitivna odluka i investicija vrijedna 5,7 milijuna kuna trebala bi završiti sljedeće godine. Ostaju nam Sela i Kapela Ravenska i s tim selima bi završili cijeli vodoopskrbni sustav na području Općine – rekao je Poljak i pobrojao sve udruge, sportske i kulturne kolektive i vatrogasna društva kojima je općina pomogla.

Općina je uredila brojne zgrade, nova je i javna rasvjeta, a Općina pomaže školi kroz više segmenata. – Dječji vrtić u Fodrovcu smo počeli graditi i prva faza je završena. Čekamo i početak građenja Dječjeg vrtića u Svetom Petru Orehovcu- kazao je Poljak i dodao kako za starije osobe brinu kroz projekt “Zaželi” i kroz gerontodomaćice.

Općina izdvaja i značajna sredstva za poljoprivredu, a sredstva se izdvajaju i tri udruge u poljoprivredi koje djeluju na općinskom području. -Uskoro ćemo dobiti druge kante za smeće, a sklopljen je projekt WIFI 4EU – istaknuo je Poljak i dodao kako je na infrastrukturne radove utrošeno 17,1 milijuna kuna, a pred realizacijom je još 18,7 milijuna.

Poljak je na kraju govora posebno zahvalio Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvu demografije, Ministarstvu demografije i fondova EU, Hrvatskim vodama, ŽUC-u, saborskim zastupnicima Branku Hrgu i Damiru Felaku i Koprivničko-križevačkoj županiji.

U svom govoru župan Koren je naglasio kako je vidljiv napredak u Općini Sveti Petar Orehovec. – Povećani su prihodi novim Zakonom o financiranju lokalne samouprave. Prvi puta se dogodilo da Franjo Poljak nije spomenuo sportsku dvoranu, a spomenut ću je ja. Brzo će doći vrijeme da ćemo moći više kazati o tom projektu. Dogovorili smo model koji daje garanciju da ćemo se uskoro veseliti oko tog projekta- kazao je Koren i čestitao blagdan sv. Petra i Pavla i čestitao svima Dan Općine.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u sredini koja prednjači u stočarskoj proizvodnji u RH. -Kroz dva projekta iz našeg ministarstva ste potegnuli 15 milijuna kuna, a fonodove Europske unije odlično koriste i poljoprivrednici i tvrtke s područja općine – kazao je Majdak i dodao kako se na vrata Ministarstva uvijek može pokucati i potražiti suradnju.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac rekao je kako mu je drago što općina postaje sve uspješnija i zaželio kvalitetnu realizaciju svih projekata.

Saborski zastupnik Branko Hrg posebno je pozdravio sve Prigorke i Prigorce. – Četiri naše potklaničke općine su perjanice u korištenju sredstava iz raznih fondova od nacionalne razine do fondova Europske unije. Nudim vam ideju za jedan novi program. Počnite organizirati seminare kako da EU novaca. Vi možete iz iskustva dobro pokazati što treba napraviti i gdje se treba prijaviti. Franjo Poljak je uspješan u povlačenju europskih sredstava – poručio je Hrg i čestitao blagdan i Dan Općine.

Saborski zastupnik Damir Felak pridružio se lijepim čestitkama i kazao kako su decentralizirana sredstva puno pomogla u razvoju općine. -U narednim godinama će biti još više projekata, jer kako čujemo do svih kuća će u općini doći asfalt. Ovi krajevi su dugo bili zapušteni, a danas govorimo o asfaltu, vodovodu, odvodnji, vrtićima… Uvijek ima novih zadataka i projekata, ali s dobrim se uvijek treba pohvaliti – zaključio je Felak.

U ime načelnika pozdravne riječi uputio je načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj, a na kraju svečane sjednice dodijeljene su zahvalnice učenicima i njihovim mentorima za odlične rezultate ostvarene u protekloj godini. Program su dodatno uljepšali članovi KUD-a Prigorec.

Donosimo bogatu galeriju fotografija sa svečane sjednice.