Danas je u Područnoj školi Vojakovački Osijek obilježena 15. godišnjica osnutka bibliobusne službe Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci.

Prije petnaest godina, 26. veljače 2009., krenuo je na prvu vožnju bibliokombi, prva mala pokretna knjižnica u Hrvatskoj, a prvo stajalište bilo je upravo u Područnoj školi Vojakovački Osijek, Osnovne škole Ljudevita Modeca.

Pokretna knjižnica, čiji je vozač Igor Kuzmić, obilazi 36 stajališta u malim mjestima koja nikad nisu imala knjižnicu: Bočkovec, Gregurovec, Miholjec, Carevdar, Majurec, Cirkvena, Đurđic, Glogovnica, Vojakovac, Sveti Petar Čvrstec, Kalnik, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno i mnoga druga. Od 2023. godine obilazi i tri stajališta u općini Gornja Rijeka, kod škole, vrtića i u Kolarcu, a povećao se i broj stajališta u općini Kalnik (Vojnovec Kaknički i Potok Kalnički). Bibliokombi stoji ili kod trgovine, vrtića ili kod škole, to mještani već znaju, broji preko 900 članova, djece i odraslih, i posuđuje najnovije knjige za djecu i odrasle, lektiru, stručne knjige, filmove, zvučne knjige i ostalu literaturu.

-Cilj bibliobusne službe je poticanje čitanja, posudba knjiga, knjižnična mreža koja se na taj način razvija i dolazak u svako manje mjesto ovog našeg kraja gdje imamo potencijalne korisnike, da mi dođemo k njima i da oni mogu posuđivati knjige i ostale usluge koje im nudimo. Cilj je također da stariji i nemoćni se uključe i da budu naši članovi, da im dođemo čak na kućni prag. Isto tako osobe s invaliditetom. Imamo suradnju s Udrugom invalida i Udrugom slijepih i slabovidnih, gdje se stoji na kućnom pragom, kod onih korisnika koji žele posuđivati zvučne knjige ili knjige uvećanog tiska – kazala je ravnateljica križevačke Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Krajem prošle godine nabavljeno je novo suvremenije i tehnološki opremljenije vozilo, uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i medija, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca te svih općina, a uz to Koprivničko-križevačka županija mjesečno financira bibliobusnu službu. Stručna pomoć je iz knjižnice ‘Fran Galović’ iz Koprivnice.

Uime Koprivničko-križevačke županije sve prisutne pozdravio je dožupan Ratimir Ljubić. -Županija već 15 godina prati bibliobusnu službu i pratit ćemo i dalje. Prošle godine preuzeli smo novi kombi koji je sigurno olakšao našem vozaču i knjižničaru posao, ali i poboljšao uslugu djeci. Želja nam je da bez obzira gdje tko živi u našoj županiji, ima iste uvjete pa tako i dostupnost knjiga – poručio je Ljubić.

Zahvale Županiji i čestitke na 15. godišnjici bibliobusa uputio je i ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci Tomislav Bogdanović. -Ovo je jedan hvalevrijedan projekt i treba ga održati na životu, a isto tako primjer je za cijelu Hrvatsku i regiju – rekao je Bogdanović.

bibliobus godišnjica (1) bibliobus godišnjica (2) bibliobus godišnjica (3) bibliobus godišnjica (4) bibliobus godišnjica (5) bibliobus godišnjica (6) bibliobus godišnjica (7) bibliobus godišnjica (8) bibliobus godišnjica (9) bibliobus godišnjica (10) bibliobus godišnjica (11) bibliobus godišnjica (12) bibliobus godišnjica (13) bibliobus godišnjica (14) bibliobus godišnjica (15)