[FOTO/VIDEO] Obilježen Europski dan oživljavanja u Koprivnici: ‘Građani jednostavnim metodama imaju mogućnost spašavanja života’

19. listopada 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO/VIDEO] Obilježen Europski dan oživljavanja u Koprivnici: ‘Građani jednostavnim metodama imaju mogućnost spašavanja života’


Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije u subotu je na Zrinskom trgu u Koprivnici organizirao podučavanje iz osnovnog održavanja života.

– Ovaj dan svake se godine obilježava 16. listopada, no organizirali smo ga za vikend jer računamo da je više ljudi u gradu pa time možemo i više njih educirati. Inače, do 80 posto građana je danas svjedokom žrtvama koji imaju srčani arest. Nažalost, hitna medicinska služba po pozivanju ne može odmah doći, nekih 10 minuta je prosjek dolaska, a ukoliko u tri minute od početka srčanog aresta prestane raditi srce dolazi do smrti – objasnila je ukratko Mirjana Hanžeković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Dodala je kako upravo u tom području mogu uvelike pomoći građani koji jednostavnim metodama imaju mogućnost spašavanja života.

Tako je cilj ove edukacije shvaćanje kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te tako povećati šansu preživljavanja za tri do četiri puta. Danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i održava se 16. listopada svake godine, prošle godine postaje Svjetski dan oživljavanja te će se 16. listopada obilježiti globalnom akcijom “Svjetski dan oživljavanja” na inicijativu Europskog vijeća za reanimatologiju, kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta.

prigorski.hr

Facebook Comments