Orgulje, djelo majstora Vjenceslava Holuba iz Požege sagrađene su 1912. godine. Imaju pet registara raspoređenih na jedan manual i pedal. Najstarije su sačuvane orgulje majstora Holuba koje je sagradio na području Hrvatske.

Nakon što 60-ak godina sigurno nisu bile u uporabi, inicijativom Povjerenstva za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i župnika vlč. Dražena Hladuvke, obnovljene su.

Posao popravka započeo je 2021. godine kada su demontirani dijelovi orgulja i prevezeni u Ivanić Grad u prostore radionice Harmonije M na obnovu. Program obnove vodio je biskupijski povjerenik za orgulje Marko Đurakić, koji je bio i nadzornik radova. Popravak je završen sredinom 2022., a montaža orgulja u crkvi započela je početkom srpnja, a 20. srpnja održana je tehnička primopredaja uređenog instrumenta.

“Svakako valja zahvaliti za osigurana sredstva za obnovu orgulja Biskupiji i Koprivničko-križevačkoj županiji koja je ovaj program poduprijela sa 25.000,00 kuna. Nadomješteno je 40-ak svirala koje su nedostajale i ugrađeno je električno puhalo”, kazao je Marko Đurakić.

Današnjoj tehničkoj primopredaji prisustvovali su križevački gradonačelnik Mario Rajn, vlč. Dražen Hladuvka, Damir Miler u ime izvođača radova Radionice Harmonija M, Zrinka Studen i Goran Bekina predstavnici Konzervatorskog odjela u Bjelovaru te Povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije Marko Đurakić te županijski vijećnik Dubravko Picig.

“Hvala Povjereniku za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije Marku Đurakiću i župniku Draženu Hladuvki što su potaknuli da ove orgulje, koje su najstarije sačuvane orgulje majstora Vjeceslava Holuba, odu na restauraciju. One su dio kulturne baštine Križevaca i neopisivo mi je drago što su nakon 60 godina konačno zasvirale u našoj crkvi sv. Katarine u Erdovcu”, kazao je križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Pogledajte u videu kako zvuče orgulje, a u nastavku donosimo galeriju fotografija i još nekoliko informacija o crkvi i orguljama.

Kapela je sagrađena 1911. godine, pored stare i trošne drvene. Obnovljena je 1928. godine. Posvećena je Sv. Katarini.
Ubrzo nakon izgradnje nove zidane kapele, odlučeno je za nju nabaviti i nove orgulje. Kako saznajemo iz popisa inventara erdovečke kapele, one su nabavljene i na pjevalište postavljene 1912. godine. Djelo su požeškog orguljara Vaclava Holuba, a imaju pet registara raspoređenih na jedan manual i pedal.

Tko je platio orgulje nije nam poznato, a budući da u zapisima u knjizi računa erdovečke kapela nabava orgulja nije navedena sasvim sigurno možemo zaključiti kako nisu bile isplaćene novcem kapele. Najraniji zapis o orguljama u kapeli u Erdovcu datira iz 1920. godine, a nalazimo ga knjizi računa. Tamo je navedeno kako je iste (1920.) godine bilo plaćeno orguljašu Švarceru (Swarzzeru) za sviranje.

Tijekom pregleda orguljskog fonda 1970-ih godina, ovaj instrument nije bio evidentiran. Tijekom pregleda orguljskog fonda Bjelovarsko-križevačke biskupije 2012. godine orgulje su bile devastirane i izvan upotrebe. Orgulje u kapeli u Erdovcu najmanji su sačuvani instrument V. Holuba, s obzirom na broj registara, ne samo na području Biskupije već cijele RH. Također je riječ o jednom od malobrojnih njegovih sačuvanih instrumenata sagrađenih s kombiniranom trakturom (registarska je pneumatska, a svirna mehanička).

S obzirom na tip instrumenta, najmanje su orgulje s pedalom na području Biskupije. Ovaj instrument spominje Julije Kempf u članku u časopisu Sveta Cecilija u popisu Holubovih djela, dok ga E. A. u djelu Vjenceslav (Vaclav) Holub graditelj orgulja iz Požege, navodi kao Erhatićevo djelo. Sasvim sigurno orgulje nisu djelo Erhatića, već su ih Erhatići možda samo popravljali. Iako E. A. navodi kako su najstarije postojeće Holubove orgulje one u župnoj crkvi u Lovrečkoj Varoši, novo otkriveni podaci o tim orguljama govore nam kako su one postavljene godinu kasnije od erdovečkih. Iz toga možemo zaključiti kako su orgulje u kapeli u Erdovcu najstariji sačuvan Holubov instrument stoga zaslužuje pomnu zaštitu, orguljarsko-organološku obradu i restauraciju.

Pisani trag koji bi upućivao na njihove eventualne popravke za sada nam nisu poznati. Inicijativom župnika Dražena Hladuvke te povjerenika za orgulje Marka Đurakića orgulje su tijekom 2021. godine spašene od daljnjeg propadanja. Uređene su, nadomještene su im nedostajale svirale te im je tada ugrađeno i električno puhalo 2022. godine.

orgulje2 orgulje10 orgulje14

orgulje1 orgulje3 orgulje4 orgulje5 orgulje6 orgulje7 orgulje8 orgulje9 orgulje11 orgulje12 orgulje13 orgulje16 orgulje17 orgulje18 orgulje19 orgulje20 orgulje21 orgulje22 (2) orgulje22 orgulje40

Opći podaci:

Graditelj: Vaclav (Vjenceslav) Holub
Godina: 1912.
Zračnice: s registarskim kancelama, s čunjićima
Registarski prijenos: pneumatski
Svirni prijenos: mehanički
Manual: C – f ³ Pedal: C – c¹
Dispozicija:
Manual:
Principal 8′
Gedackt 8′
Salicional 8′
Oktava 4′
Pedal:
Subbass 16′

Spojevi: man-ped
Kolektivi: P, F

Opis:
Orgulje su smještene na središenjm dijelu pjevališta. Sviraonik je smješten ispred kućišta. Manubriji su smješteni u vodoravnom nizu iznad manuala. Postoje jedan crpeći i spremišni mijeh te električno puhalo.

Evo kako su izgledale orgulje prije obnove.

orgulje erdorgulje erdovec