Manifestacija „Uskrsni običaji gradečkog kraja“ tradicionalno se održava na uskrsni ponedjeljak u Gradecu, najpopularniji trenutak manifestacije je paljenje uskrsnog krijesa, Vuzmice u dvorištu Župne crkve Ranjenog Isusa, a ove je godine nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović.

Običaj paljenja uskrsnog krijesa, takozvane vuzmica ili vuzmenka, od davnina je raširen po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a pretpostavlja se da dolazi iz srednjoeuropskih zemalja. Sam krijes se priprema na način da se u zemlju zabodu četiri visoka stupa između kojih se slažu cjepanice, grane i lišće, a uskrsna vatra ima obrednu funkciju te štiti od zlih sila, bića i kletvi.

Nakon paljenja Vuzmice, predsjednik Milanović je u pratnji domaćina, načelnice Općine Gradec, Ljubice Ambrušec i ostalih domaćina obišao izlagače na manifestaciji „Uskrsni običaji gradečkoga kraja“. Predsjednik je obišao štandove na kojima su bile izložene rukotvorine i radovi učenika OŠ Gradec te domaća, starinska hrana i kolači koje su pripremile udruge žena i mjesni odbori gradečkog kraja.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, navodi se u priopćenju predsjednikova Ureda.

Konjički klub Challenge Gradec te Konjički klub Sparta organizirali su projahivanje centrom, a održana je i 2. Moto alka Free bykers Gradec.

alka alka1 alka2 alka3 alka4 alka5 alka6 alka7 alka8 alka9 alka10 alka11 alka12 alka14 alka15 alka16 alka17 alka19 alka20 alka21