🖼️|🎦 Ministrica Vučković: Razvoj se ne temelji samo na EU sredstvima, nego je bitan čovjek, zato je demografski razvoj prioritet u narednom periodu

14. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno 🖼️|🎦 Ministrica Vučković: Razvoj se ne temelji samo na EU sredstvima, nego je bitan čovjek, zato je demografski razvoj prioritet u narednom periodu


Večeras je održan obilazak dijela Zagrebačke županije koji je ponajviše stradao u razornom petrinjskom potresu.

Obilasku je prisustvovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zajedno s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, predsjednikom Županijske skupštine Matom Čičkom i pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Josipom Kraljičkovićem.

Posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Damira i Josipa Šandora u Općini Pokupsko.

obilzak opg u pokupskom 02

-Bavimo se poljoprivredom, ovčarstvom, govedarstvom. Dosta se zemlja obrađuje. Ne fali nam ništa, ali što dođe dobro dođe. Imamo i šteta od potresa, ali nadamo se da se to bude malo saniralo. Nadamo se da ne bude novih podrhtavanja, jer nas to jako plaši. Kuće su nam cijele. Ima manjih pukotina, ako to tako ostane bit će dobro – poručio je Šandor.

obilzak opg u pokupskom 09

Ministrica Vučković je kazala kako je poznato da je katastrofalni potres pogodio najviše Sisačko-moslavačku županiju, ali je stradao i dio Zagrebačke županije.

-Posjetom na ova dva bratska poljoprivredna gospodarstva uočili smo i štete od potresa. Posjetom poljoprivrednim gospodarstvima ne informiramo se samo o štetama od ove katastrofe nego i o drugim štetama.

obilzak opg u pokupskom 06

Zagrebačka županija dobro koristi fondove EU kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede. Ugovoreno je oko 750 milijuna kuna projekata iz ruralnog razvoja. Do danas je isplaćeno preko 500 milijuna kuna. Sve isplate s potporama iznose oko 1,7 milijardu kuna. Suočavamo se s problemima unatoč svemu napretku, fondovima i tehnologiji, a to su imovinsko pravni odnosi. Veliki izazovi su demografske naravi što nas čeka u narednom periodu. Ne treba ponavljati da ćemo mi financijski obnoviti svako gospodarstvo koje je stradalo u ovoj katastrofi.

obilzak opg u pokupskom 10

Međutim, razvoj se ne temelji samo na EU sredstvima, nego je bitan čovjek, zato je demografski razvoj ono što nam je prioritet u narednom periodu. Na inicijativu poljoprivrednika, jedinica lokalne samouprave i Županije dogovoreni su određeni sastanci, koje će Ministarstvo održati s drugim resorima u pogledu pravosuđa i uprave, a koje se tiču tih geodetskih snimanja i rješavanja imovinsko pravnih problema – kazala je ministrica i napomenula kako radi aplikacija za prijavu šteta.

obilzak opg u pokupskom 04

-Stožer koji je formiran za saniranje šteta od ove katastrofe danima popisuje sve štete koje su nastale i na poljoprivrednim gospodarstvima. HAPIH je posjetio 3500 subjekata. Preko 1600 gospodarstva je stradalo koja se bave stočarstvo. Oni koji se bave biljnom proizvodnjom imaju štete na njih 50-60 subjekata, a 200 poljoprivrednika je prijavilo je prijavilo štetu na mehanizaciji. Mi sve to možemo obnoviti. Imamo mjeru 5 koja to može pokriti.

Olakšavamo proceduru za prijavu na mjeru 5, samo čekamo procjene štete – poručila je Vučković.

obilzak opg u pokupskom 08

Predsjednik Skupštine Mato Čičak kazao je kako je stradalo preko 1000 objekata na području Kravarskog i Pokupskog.

-Imamo šteta i na školama, zdravstvenim ustanovama, samo dvije škole nisu u funkciji. Jedna je u Kravarskom, a jedna je u Svetoj Ani u Jastrebarskom. Tih nekoliko učenika će obavljati nastavu u svojim matičnim školama. Problema imamo u Zaprešiću.

Tamo je 100-injak obitelji iseljeno i smješteno uz pomoć Grada. Uz pomoć Vlade RH i premijera dobili smo prvu pomoć od 10 milijuna kuna, koje su raspoređene na prema jedinicama lokalne samouprave. Imamo puno poljoprivrednih gospodarstva, uloženo je preko 100 milijuna kuna. Zagrebačka županija će i kroz rebalanse maksimalno pomoći našim stanovnicima i OPG-ima, ali očekujemo i pomoć Vlade kao što je rekla i ministrica – kazao je Čičak.

obilzak opg u pokupskom 07

Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić je kazao kako mu je drago da je ministrica pokazala da joj je stalo i do poljoprivrednika, a ne da se brine o nekim imaginarnim stvarima.

-Ljudima treba pomoći da imaju krov nad glavom, ali voditi brigu i o gospodarstvu, a što pokazuju ova dva OPG-a. Općina Pokupsko ima prijavljeno oko 520 kuća što obiteljskih što gospodarskih koje će se trebati obnoviti – poručio je načelnik.

Na kraju su zajedno sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem obišli župnu crkvu Uzvišenja svetog Križa u Kravarskom i Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. u Velikoj Gorici.

obilzak opg u pokupskom 13obilzak opg u pokupskom 12obilzak opg u pokupskom 11obilzak opg u pokupskom 05

Facebook Comments