🖼️|🎦 MINISTRICA VUČKOVIĆ DALA PODRŠKU PROJEKTU Dario Zagorec: U Križevcima želimo trening Centar za tovno i mliječno govedarstvo

15. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 MINISTRICA VUČKOVIĆ DALA PODRŠKU PROJEKTU Dario Zagorec: U Križevcima želimo trening Centar za tovno i mliječno govedarstvo


Na Visoko gospodarsko učilište u Križevcima krajem svibnja ove godine stiglo je 12 junica iz Njemačke.

Dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marijana Ivanek-Martinčić rekla nam je kako  je stiglo 12 junica vrhunske genetike pasmine mesni simentalac. -Bit će osnovno stado u sustavu krava-tele. Uvijek nastojimo našim studentima pružiti sve mogućnosti da poljoprivrednu proizvodnju vide izbliza.

junice17

Za obrazovanje u poljoprivredi stručna praksa i vježbe su ključne. Neke stvari se ne mogu samo pročitati iz knjiga i Učilište uvijek nastoji studentima pružiti tu mogućnost da poljoprivredu i žive.

Stado će se moći koristiti i za istraživanja u kojima će moći sudjelovati naši studenti i to je zapravo nastavak priče. Naime, imali smo pasminu Hereford, a za ovu pasminu smo se odlučili nakon proučavanja i razgovora s našim kolegama iz drugih ustanova, iz Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe, a razgovarali smo i s mnogima koji imaju iskustva. Vjerujem da ćemo napokon postati svjesni koliko je važna poljoprivreda i samodostatnost – poručila je dekanica Marijana Ivanek-Martinčić.

Junice je proteklog tjedna tijekom obilaska Visokog gospodarskog učilišta obišla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

junice5

Dario Zagorec (Savjetodavna služba) rekao je kako 32 zemlje sudjeluju u projektu Nefertiti, među njima je i Hrvatska s ciljem tematskog pašnog tova. – Promoviramo simentalca kao najbolju kombiniranu pasminu koja je idealna za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Visoko gospodarsko učilište je fantastično mjesto s praktikumom i nukleus stadom i odašilje poruku đacima i studentima što se može s ovakvom genetikom.

junice3

Dekanica je prihvatila ideju da praktikum bude mjesto stjecanja znanja  – rekao je Zagorec i dodao kako je u blizini Mljekarski praktikum i staja Srednje gospodarske škole. – Ideja je da napravimo trening Centar s tovnim i mliječnim govedarstvom za obuku poljoprivrednika kroz mjere – istaknuo je Zagorec,

junice4

Ministrica je kazala da Ministarstvo poljoprivrede uvažava sva područja. -Treba poštovati regionalne specifičnosti, pogotovo što je Hrvatska raznolika zemlja i treba prepoznati određena područja za točno određene kulture, vrste ili pasmine. Dobar projekt je uvijek dobar projekt – kazala je ministrica i dala podršku projektu.

junice4junice8junice7junice9junice10junice11junice12junice13junice16junice6