[FOTO/VIDEO] Ministar državne imovine Goran Marić i biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak potpisali ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina

25. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci [FOTO/VIDEO] Ministar državne imovine Goran Marić i biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak potpisali ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina


Ministar državne imovine Goran Marić i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak potpisali su danas u Križevcima Ugovor o darovanju zemljišta na prostoru tamošnje bivše vojarne na kojem se planira izgraditi svetište svetoga Marka Križevčanina, nebeskog zaštitnika grada Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Radi se o zemljištu površine 27 tisuća metara četvornih vrijednosti oko 6,5 milijuna kuna. Biskup Huzjak je tom prigodom rekao da mi Hrvati imamo tri sveca i nijedan nema u Hrvatskoj svoje svetište. -Veselim se što se to događa ovdje. To je, možda, mali događaj, potpis jednog ugovora, ali sve velike stvari u povijesti Crkve i u povijesti naroda, osobito u vjerničkoj i kulturnoj povijesti, događale su se od malih stvari, pa je sve došlo do velikih stvari.

Mi danas otvaramo mogućnost da se realizira plan da napravimo svetište svetoga Marka Križevčanina, što on, kao svetac, i Crkva u našem narodu zaslužuje da bismo se mogli razvijati ne samo u vjerničkom smislu, jer svetište nije samo mjesto gdje ljudi hodočaste, nego i magnet koji privlači puno toga oko sebe i omogućuje da se i druge stvari razvijaju. Ovo danas je početak jedne lijepe priče koja ima i crkveno i nacionalno značenje. -rekao je biskup Huzjak i zahvalio ministru Mariću na svemu što je učinio i čini u tom pravcu.

Ministar Marić rekao je da ga posebno veseli što je ovim današnjim činom stvorena pretpostavka za izgradnju svetišta svetom Marku Križevčaninu, čovjeku posebne nadarenosti za opće i zajedničke vrijednosti kršćanske vjere i kulture. -Ovime se ispravlja, jednim dijelom, nepravda prema Katoličkoj crkvi koju je učinio komunistički režim, a nas povijest obvezuje i više od ugovora. Ovo smatram iskorakom da se za ovu vrijednost umanji obveza Republike Hrvatske prema Biskupiji za oduzetu imovinu u vrijeme komunističkog režima, ali i za izgradnju svetišta koje će, nadam se, biti mjesto susreta bliskih ljudi. Sretan sam što će moj ministarski mandat trajati i upotpuniti ovakvi ugovori i ovakva rješenja.

Nadam se da ćemo uspjeti do kraja mandata riješiti još nekoliko sličnih situacija diljem Hrvatske. Izgradnja svetišta prvog hrvatskog sveca, a, nadam se da je to samo uvod i za druga svetišta hrvatskih svetaca.”-rekao je, među ostalim, ministar državne imovine Goran Marić prigodom današnjeg svečanog čina u Župi svete Ane kojem su nazočili i župan koprivničko-križevački Darko Koren i križevački gradonačelnik Mario Rajn te župnik župe sv. Ane preč. Stjepan Soviček.

mn/prigorski.hr

Facebook Comments