Završna konferenciju projekta Kuća osmijeha održana je u srijedu u prostoru đurđevačkog hostela Borik.

Najveća sreća za sve udomitelje i djecu, ali i za cijelu zajednicu. Naime, projektom je osiguran stambeni prostor u kojem će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Osigurana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima kroz razne edukacije, te psihoedukativna podrška udomljenoj djeci i mladima koji izlaze iz sustava skrbi.

DSC_4638

U sklopu projekta mladima je na raspolaganju i pomoć mentora, mogućnost upisa u autoškolu te polazak tečaja za računalnog operatera kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Ciljevi projekta su pružanje adekvatne stručne pomoći djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima, a članovima udruge Osmijeh podrška za svakodnevno suočavanje sa specifičnim problemima udomiteljstva

Ovaj događaj jedna je od aktivnosti projekta Kuća osmijeha koji provodi Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh i Centrom za socijalnu skrb Đurđevac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,2 milijuna kuna, te je 100 posto financiran od strane Europske unije.

Predsjednica Udruge udomitelja za djecu “Osmijeh” Dubravka Čordašev kazala je uvodna da je riječ o predivnom projektu. -Korisnici su smješteni u “Kući osmijeha” i dobili su kompletnu podršku i pomoć.

cordasev dubravka

Udomitelji su izrazito zadovoljni stručnom podrškom i djeca imaju nadu kad znaju kuda će nakon 18-te godine. Imamo još puno ideja i prijavljivat ćemo se dalje na projekte i hvala gradu Đurđevcu, Centru za socijalnu skrb i našim udomiteljima – poručila je.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić čestitao je Gradu Đurđevcu i Udruzi udomitelja na realizaciji uspješnog projekta. Možemo biti ponosno na djelovanje udruge i članova, a država ipak ne osigurava dovoljnu podršku.

rupic daniel

Mi ćemo pružati podršku udomiteljima i kroz naše projekte, a broj udomitelja je i dalje u padu. Nastavite dalje kroz neke druge projekte koje ćete aplicirati – zaključio je ravnatelj.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je kako Grad Đurđevac ima visoku svijest o udomiteljstvu. – Zahvaljujem centru za socijalnu skrb i svima koji pružaju podršku udomiteljima. Kao sredina smo visoko socijalno osviješteni i to se vidi na svim projektima koje provodimo u suradnji s udrugama i gradskim službama. Završetkom projekta smo ostali bez većeg obima financiranja, ali će se glavne aktivnosti ovog projekta i dalje provoditi. Mladi koji će izlaziti iz sustava udomiteljstva i dalje će imati podršku i pokušat ćemo im olakšati ulazak u svijet odraslih.

janci hrvoje

Postoji želja za trajnijim rješavanjem ovog pitanja na još kvalitetniji način. Pripremamo se za nove natječaje koji su u najavi i mi ćemo za njih biti spremni. Želimo da se osiguraju dodatni prostori za rad udruge i za aktivnosti koje provodi udruga te za smještaj mladih. Šest mladih je sudjelovalo kroz smještaj u projektu, a 30-ak mladih je sudjelovalo kroz druge aktivnosti u projektu. Danas imamo i adekvatne prostore za rad s mladima i s djecom, a ima i puno volontera koji rade s osjetljivim skupinama – poručio je Janči.

DSC_4601 DSC_4604 DSC_4619 DSC_4624 DSC_4625 DSC_4626 DSC_4632 DSC_4635 DSC_4636 DSC_4640 DSC_4650 DSC_4656 DSC_4666