Danas je u prostoru križevačkog SDP-a održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen prijedlog Pravilnika o dodjeli novčane pomoći studentima koji žive u iznajmljenim stanovima, a odnosi se na školovanje u akademskoj godini 2021./2022.

Na konferenciji za medije govorili su Dejan Pernjak, predsjednik Gradskog odbora SDP Križevci, Mateja Vrbek, potpredsjednica Gradskog odbora SDP-a Križevci i Antonio Sirovec, tajnik Gradskog  odbora križevačkog SDP-a i predsjednik Foruma mladih.

press-sdp-01

Uvodno je Dejan Pernjak istaknuo kako konstantno rastu troškovi života.

– Jedna od ranjivijih skupina su studenti koji se školuju izvan Križevaca kojima su troškovi života znatno porasli. Istraživanje je proveo Gradski savjet mladih i ako će se Grad složiti s ovim prijedlozima, bit ćemo jedinstven Grad u Hrvatskoj s primjerom dobre prakse – poručio je Pernjak.

pernjak

Mateja Vrbek napomenula je kako su troškovi režija jako poskupjeli.

-Iz tog razloga Klub vijećnika SDP-a odlučio je pokrenuti prijedlog o dodjeli novčane pomoći studentima koji žive u iznajmljenim stanovima radi plaćanja mjesečnih troškova – istaknula je.

vrbek mateja

Prijedlog je obrazložio Antonio Sirovec istaknuvši kako je do ove ideje došlo kroz razgovor sa studentima.

– U ovo vrijeme inflacije i povećanja cijena energenata naši studenti i njihovi roditelji imaju dodatan trošak pri plaćanju stanovanja. Naš prijedlog prema Gradskom vijeću će biti uvođenje jednokratne novčane pomoći za studente koji žive u stanovima radi studiranja kako bi im pomogli u plaćanju režijskih troškova koji iz mjeseca u mjesec rastu. Savjet mladih je inicirao anketu kako bi dobili konkretne brojke o životu naših studenata izvan Križevaca – rekao je Sirovec.

press-sdp-04

Dodao je kako prijedlog ide prema socioekonomskom statusu kućanstva, studentima samohranih roditelja, studentima koji u kućanstvu imaju više braće koji se školuju, studentima s invaliditetom i studentima koji ostvaruju neki oblik pomoći od Centra za socijalnu skrb.

sirovec

– Ovaj prijedlog je konkretna mjera za mlade te će Križevci biti prvi u Hrvatskoj koji su se odlučili za ovakav mehanizam pomoći. Studenti moraju biti fokus svih nas političkih aktera u Križevcima jer su oni ti koji će sutra živjeti i raditi u našem gradu – istaknuo je Sirovec.

Napomenuo je još kako ovom incijativom ne završavaju problemi studenata.

– Nadam se da će biti dovoljno volje da se nađe rješenje javnog prijevoza prema gradovima u okolici. Križevcima treba novih voznih linija, kako vlakom tako i autobusom prema Zagrebu i Koprivnici – zaključio je.

press-sdp-05press-sdp-02press-sdp-08