Ploče, majice i pozdravi ponovo su aktualni u Hrvatskoj. U križevačkom selu Glogovnici u nedjelju je razbijena spomen-ploča koja je 2001. godine podignuta u spomen na poginule, ubijene i nestale pripadnike HOS-a u Drugom svjetskom ratu i poraću te poginule u Domovinskom ratu.

-Polomljeni spomenik ujutro je uočila žena koja živi u blizini. Žalosno je ovo za čitavo mjesto, poglavito za one koji se nalaza na ploči. Ima ljudi iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, ali i civila. Žena mi je iz Glogovnice pa često dođem do ovog mjesta, zapalim svijeću i cvijeće je uvijek tu bilo.

Spomen ploča je postavljena 2001. godine i nikad nije bilo problema. Policija je obavila očevid. Ne znam što bi rekao. Je li to bolest ili naivnost?

Ploča se nije mogla slomiti rukama, već jakim predmetom – rekao nam je Franjo Markulin, predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“ ogranak Križevci.

Spomenimo da su spomen-ploču zajedničkim sredstvima postavili Udruga ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“ ogranak Križevci i mještani Gornje i Donje Glogovnice, Ivanca Križevačkog, Marinovca, Osijeka Vojakovačkog i Jarčana.