Prigodnim uvodnim programom posvećenim časnom sluzi Božjem franjevcu kapucinu Anti Tomičiću (1901. – 1981.), misnim slavljem koje je predvodio gvardijan i župnik župe sv Mihaela iz zagrebačke Donje Dubrave fra Goran Rukavina, a propovijedao fra Jure Šarčević, te projekcijom dokumentarnoga filma „Svjedoci o Svjedoku“ u subotu 25. svibnja 2024. u Križevcima je nastavljen program četverodnevnih 16. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Uvodni program izvele su članice Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz zagrebačke Gornje Dubrave predvođene književnicom Dubravkom Rovičanac. Predstavile su raznolik izbor tekstova o skomnom kapucinu časnom sluzi Božjem, uz skladbe posvećene Anti Tomičiću.

Slijedilo je misno slavlje koje je, u suslavlju s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom i uz pjev zbora župe sv. Ane, predvodio fra Goran Rukavina, a propovijedao je fra Jure Šarčević. Kako je godinu dana živio s fra Antom propovijed je o. Šarčević u velikoj mjeri bazirao na osobnom svjedočanstvu i doživljaju skromnoga sluge Božjeg. Opisao ga je kao blagu osobu, malo pogurenog čovjeka s krunicom u ruci, sjajnih očiju i prodornog pogleda, kao tipičnog predstavnika kapucinske reforme i duhovnosti. „Bio je ponizan, nije želio da se za njega zna, pomagao je, prosio i po cijele dane molio.

Prosio je hranu i novčana sredstva po cijeloj Hrvatskoj, BiH, Vojvodini, čak i po Beogradu, za gradnju kapucinskih samostana u Dubrovniku, Varaždinu i Zagrebu, a sakristan je u crkvi Majke Božje Lurdske u Rijeci bio više od 30 godina“, istaknuo je o. Šarčević rekavši da je bio srdačan sa svim ljudima, a da su ga vjernici koje je rado primao doživljavali ponajprije kao strpljiva i ponizna čovjeka. Fra Jure Šarčević okupljanima je objasnio da su završeni procesi za beatifikaciju fra Ante i na biskupijskoj razini i u Vatikanu te da je za proglašenje blaženim još potrebno dokazati jedno čudo po Tomičićevu zagovoru. U tom je smislu predvoditelj mise fra Goran Rukavina pozvao vjernike da se u svojim potrebama molitvom utječu sluzi Božjem fra Anti i da eventualna uslišanja prijave ocima kapucinima.

Nakon mise održana je projekcija dokumentarnoga filma „Svjedoci o Svjedoku“ posvećenog fra Anti Tomičiću. Autorica toga filma je Irena Hrvatin, a producent Media Art.
Cjelovečernja se proslava časnoga sluge Božjeg Ante Tomičića mogla pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

Sveci2 Sveci3 Sveci4Dsc 2336 Dsc 2337 Dsc 2340 Dsc 2346 Dsc 2352 Dsc 2353 Dsc 2350 Dsc 2351 Dsc 2369 Dsc 2390 Dsc 2394